Måste jag ha inneboende?

När min dotter gick ut gymnasiet fick jag direkt det ekonomiska biståndet sänkt med halva hyran, vilket socialtjänsten sa att hon nu förväntades betala för den hyresrättsfyra där hon, jag och en femårig lillebror bor. Båda barnen bodde hos mig på halvtid. Eftersom jag inte klarar det ekonomiskt och dottern, som nu pluggar på högskola, hellre bor bara hos sin mor, gratis, anmälde jag att hon inte längre bodde här. Socialtjänsten höjer dock inte mitt bistånd utan beräknar nu detta utifrån att jag tar en inneboende genom Blocket, som ska hyra ett rum och hälften av alla gemensamhetsytor och betala halva min hyra. Nu lider jag av psykisk ohälsa och kommer inte klara av en inneboende med mig och sonen. Jag är i process att byta lägenheten till två mindre, då sonens mor bor i andra hand, men det kan ta ett tag. Får de verkligen göra så här. Halva hyran är ju till och med mer än vad hyreslagen tillåter.

Förvirrad Far
2023-10-17 21:23

Hej!

Det låter som att du hamnat i en jobbig situation gällande hyran och ekonomin då din familjesituation har förändrats. Ett av dina barn har dessutom blivit myndigt och gått ut gymnasiet, vilket förändrar utfallet av ert bistånd från socialtjänsten.

Det ska alltid göras en individuell bedömning då en ansökan om ekonomiskt bistånd inkommer till socialtjänsten. I ditt fall behöver din handläggare titta på just din och din familjs specifika situation. Det verkar finnas omständigheter som exempelvis gör att du och din son inte kan ha en inneboende för att få in hyra. Dessa omständigheter behöver din handläggare titta på och utreda vidare.

Vi kan tyvärr inte svara på om din handläggare kan göra såhär eller inte, då det behöver göras en individuell bedömning och vi har inte hela bilden.

Vi råder dig att så snart som möjligt att ta kontakt med din handläggare och boka in ett möte så du att kan få svar på dina frågor, så att du kan fortsätta betala din hyra fram till dess att du får tag på en mindre lägenhet.

Vänligen

Soctanterna