Tog våra två barn utan anledning

Det är så här vi säger till socialtjänsten vad som ha hänt hemma hos oss och här är det ingen våld ingenting alls men dom lyssna ej på oss våra barn i ålder våran pojk är 5 år och våran tös snart 4 år och dom tro vi slå våra barn men gör vi ej och så här ligger det till våran pojk ha en diagnos som heter IF och autism och vet ej vad som är rätt eller fel och våran pojk behöver bilder visa vad som ska hända där dom är nu finns inga bilder alls och socialen lyssna ej vi säger vi ha fixat allt som ni ha begärt men ändå är dom ej nöjda med det alls dom ljuger för oss håller ej till sanningen alls ljuger och säger annat som inte är sant vad ska vi göra dom satte våra barn derekt på LVU fast finns inget våld alls helt sjukt orka inte prata med socialen trycker ner borde mig min sambo så vi var inte värda våra barn alls som dom tryckte ner oss och ljuger gör dom också mot oss och då bli vi arga för ljuga för oss det tycker vi inte om alls och dom ha faktiskt inga bevis och dom
Kan inte hålla våra barn för länge heller vad ska vi göra så socialen ska lyssna undra

Viola
2023-10-14 08:57

Hej!

Vi förstår på er fråga att ni anser att socialtjänsten har omhändertagit era barn på felaktiga grunder.

Vi kan bara svara generellt på frågor och inte svara på specifika ärenden.

Socialtjänsten har ett ansvar för att utreda barns situation och kan om barnen far illa i hemmet, behöva omhänderta dem. Dock behöver socialtjänsten överväga om stöd till barn och/eller föräldrarna kan ges på frivillig väg. Ibland kan det vara så att socialtjänsten inte bedömer det som lämpligt i ett inledande skede att barn är kvar med sina föräldrar och då behöver socialtjänsten inte pröva frivilliga insatser innan. Det är dock något som kommer prövas av Förvaltningsrätten, om det finns skäl för att omhänderta barn omedelbart. Både föräldrar och barn kommer tilldelas juridiska ombud.

Vid en utredning om barns situation så har socialtjänsten möjlighet att inhämta mer information om barnen från exempelvis sjukvården, förskolan eller skolan. Detta för att försöka få en så bred bild som möjligt av hur barnens situation är.

I utredningen kommer även föräldrarna att få ge sin bild av hur de ser på situationen och den utredningen kommer att ligga till grund för om socialtjänsten vill ansöka om ett längre omhändertagande om barnen. Även det kommer att prövas av Förvaltningsrätten.

Är man inte nöjd med socialtjänstens beslut kan man alltid överklaga dessa och är man inte nöjd med hur socialtjänsten har handlagt ett ärende kan man alltid kontakta IVO, (Inspektionen för vård och omsorg), som är tillsynsmyndighet för socialtjänsten.

Vi hoppas situationen löser sig till det bästa för er!

Vänligen

Soctanterna