Orolig för grannens barn

Hej!

Jag har bott i min nuvarande lägenhet i ca 1 år och har sedan dess (i perioder) varit väldigt orolig för min grannes barn. Både på kvällar, nätter och eftermiddagar, ibland även morgnar hörs ett barn gråta, vilket i sig är normalt, men i en sådan utsträckning att jag är orolig på riktigt. Ofta hörs även en mansröst, ibland skrik men oftast en lågmåld röst. Ibland hörs smällar som låter som att det kommer från ett badrum, ibland smällar i golv och väggar i samband med skrik.
Vid ett tillfälle har jag även ringt 112 när jag upplevde att det eskalerade, polisen åkte dit och försökte lokalisera ljuden (jag tror nämligen att det är i porten bredvid, snett ovanför oss) men jag såg att de åkte efter bara några minuter, fick aldrig någon återkoppling vad som hände.
Har även kontaktat socialtjänsten i mitt område och fick prata med en dam som sa att om jag inte vet vad familjen heter så kan de inte göra något. Jag gav dem namnen utifrån hitta.se men fick svaret att det inte är säkert att det är den familjen som bor där och så var det med det.
Ljuden fortsätter dock och jag börjar oroa mig för att barnet/barnen är instängda då ljudet hörs dygnet runt (jag jobbar mycket hemifrån och hör därför alla tider på dygnet).
Jag känner mig väldigt orolig och vilsen i vad jag ska göra här. Känner mig inte alls bekväm med att inte göra någonting alls, medan jag känner att jag gjort vad jag kan?! Jag kommer inte in i porten bredvid och ingen verkar vilja hjälpa till, har även skrivit till hyresvärden som hänvisar till socialtjänst eller polis.

Vad ska jag göra?

/Orolig granne

LE
2023-10-11 16:36

Hej,

Vad fint att du bryr dig och fortsätter försöka hitta sätt att förmedla din oro.

Tyvärr är det svårt för socialtjänsten att agera om man inte har några uppgifter som kan identifiera vem det gäller. Ibland är det så att socialtjänsten känner till en familj sedan tidigare eller agerar efter en anmälan, men inte kan informera anmälaren om detta. Hur det är i just detta ärende vet vi inte. Det låter som du verkligen försökt påkalla myndigheternas uppmärksamhet kring dessa barn. Om du har möjlighet att få fram mer information om barnen hade det underlättat för socialtjänsten att agera.

Som vi förstår det har din oro för barnen ökat och vi vill därför rekommendera dig att åter kontakta socialtjänsten för att göra en orosanmälan. Det är viktigt att informationen kommer till socialtjänstens kännedom. Om du upplever att det är väldigt kaotiskt och du får en akut oro för barnen rekommenderar vi att du ringer polisen igen. Även om de kanske inte kunde identifiera barnen förra gången de var ute, så kanske det går vid ett annat tillfälle.

Hoppas att du når fram med din oro.

Vänligen

Soctanterna