Orosanmäla pga någons förflutna?

Hej. I vårat bostadsområde finns det en man som suttit i fängelse för s*xuella övergrepp mot barn samt barnp*rnografi brott. Han är nu sedan ca 3 år tillbaka fri och gift med en kvinna som är väl medveten om vad han har gjort och om hans dragning till minderåriga flickor. Nu till saken.... Förra året fick det barn tillsammans (en son) och jag är orolig för pojken med tanke på pappans förflutna och att mamman verkar se så lätt på de brott han har begått. För mig och många andra är det ju helt ofattbart hur man ens kan vilja dela sitt liv med någon som förg*ipit sig på barn samt sätta egna barn till världen med den. Båda är även fd missbrukare som haft återfall och setts höga på byn flera gånger. Känner att det skulle vara bra om soc hade lite "extra koll" på denna familj. Många anser ju att alla är värda en andra chans, men jag kan inte hjälpa att jag är orolig för deras son och hur han kommer att påverkas när han blir äldre av att få veta att hans pappa är p*dofil samt att mamman verkar så obrydd och nonchalant. Skulle jag göra fel om jag orosanmälde pg a föräldrarnas (framförallt pappans) förflutna? Är inte den som vill orosanmäla hur som helst heller, men jag kan inte hjälpa att jag känner oro och tycker synd om deras son. Hade det enbart rört sig om fd missbruk och de visat sig kunna vara rena hade jag inte känt så eller sagt något överhuvudtaget (för självklart ska missbrukare som verkligen vill förändra sina liv kunna få en andra chans och inte vara "stämplade" för alltid) , men jag tycker inte att de som begått hemskheter emot barn ska få en andra chans då det verkligen kan innebära risker och att barnen de sätter till världen löper större risk att på ett eller annat sätt fara illa. Vet att jag kan orosanmäla helt anonymt, men vill rådfråga här först om jag bör låta bli/avvakta att anmäla då han (pappan) trots allt redan avtjänat sitt straff och att de inte setts påverkade i sällskap med sin son, eller om jag bör/gör rätt i att anmäla då jag har en oro som jag inte kan skaka av mig? Sen är man ju rädd för att "ställa till det" på något sätt, men tyvärr är inte jag den enda som känner såhär när det gäller den familjen...

Orolig kvinna
2023-10-07 20:50

Hej!

Det är fint av dig att du bryr dig om dina grannars situation.

Du behöver inte vara rädd för att du gör fel i att orosanmäla. Om du som privatperson känner en oro eller misstanke om att ett barn far illa så råder vi dig att anmäla detta till socialtjänsten. Du behöver inte vara säker på att något är fel för att anmäla.

Som du säger så kan man göra en anonym orosanmälan. Detta gäller endast om du gör en anmälan som privatperson. För att du inte ska kunna identifieras vid en anonym orosanmälan så är det viktigt att du inte lämnar ut några av dina uppgifter och exempelvis ringer från dolt nummer.

Vänligen

Soctanterna