Falska orosanmälningar

En person har gjort en orosanmälan som gäller min minderåriga dotter. Vi har inga som helst problem i vår familj förutom lite mycket skärmtid ibland, men vi jobbar på det. Vi har aldrig varit i kontakt med Soc.

Personen som anmält är anonym men vi vet att vem det är då personen har trakasserat oss en längre tid. Personen har även gjort falska orosanmälningar mot andra familjer som vi känner till. När personen inte kommer längre då anmälningarna läggs ner börjar personen anmäla socialförvaltningens utredare. Så här håller det på, sen blir andra familjer trakasserade.

Att aktivt hela tiden använda statliga myndigheters resurser för att ställa till det för oskyldiga familjer är fruktansvärt. Dessa resurser tas från behövande familjer.

Vi känner oss maktlösa och vet inte vad vi ska göra? Personen kommer inte sluta. Hur kan systemet vara uppbyggt på detta sätt och skydda detta agerande?

Vi kommer att polisanmäla men det kommer inte leda till något. Tar tacksam emot tips från er.

Är vi skyldiga att medverka på möten och ärenden som gäller oss? Tolkas det som att vi är skyldiga om vi struntar i det?

Just nu får personen som anmäler precis som hen vill och sociala myndigheterna gör precis som hen vill om och om igen då Soc måste utreda en orosanmälan.

Anonym
2023-10-06 21:14

Hej!

Vi förstår att den situationen du beskriver blir påfrestande utifrån den anonyma orosanmälningen som en person som trakasserar er och andra familjer har gjort. Soctanterna håller med om att använda statliga myndigheters resurser för att ställa till det för oskyldiga familjer är olämpligt. Samtidigt måste Socialtjänsten ta alla orosanmälningar på allvar, detta för att garantera att inga barn far illa. Om det inkommit en anmälan till socialtjänsten avseende att någon misstänker att ett barn far illa på något sätt, ska socialtjänsten initialt göra en förhandsbedömning om utredning behöver inledas.

Och nej, man är inte skyldig att gå till socialtjänsten, även om man är kallad på samtal. Men om socialtjänsten har inlett en utredning så är socialtjänsten skyldiga enligt lag att fullfölja den. Även om det inte finns en lagstadgad skyldighet för er att medverka på möten och ärenden som gäller er är det bra att ni förklarar er ståndpunkt och era skäl varför ni inte avser medverka. Till exempel kan det vara bra att socialtjänsten känner till att den anonyma anmälaren är en person som trakasserar er och andra familjer. Det är bra att du är öppen med hur du upplever detta för att skapa en god dialog och för att socialtjänsten ska ta detta med i beräkning i fall den personen som trakasserar er gör nya anmälningar.

Bra om ni tar tag i er situation genom att polisanmäla, även om ni tror att det inte leder någon vart.

Hoppas du har fått svar på dina frågor och att situationen kommer att lösa sig.

Vänligen

Soctanterna