Journal 2

Detta svar gick jag på min fråga om Socialen får läsa en persons journal::

Socialtjänsten får ta del av journaluppgifter inom organisationen angående en person ifall det behövs för att kunna utföra sitt arbete. Om det inte finns lagstadgade undantag så krävs det ett samtycke från berörd person för att socialtjänsten ska få ta del av journaler från andra verksamheter. Ställer ytterligare frågor : vad menas med ta del av 1. Journaluppgifter inom organisationen? 2. Vad menas med 2. Om det inte finns lagstadgade undantag ?

Vänligen
Soctanterna

Frågvis
2023-10-05 11:06

Hej!

Fråga 1: En socialsekreterare få gå in i ett ärende som handlagts av annan i organisationen, om det krävs för att utföra vidare arbete i ärendet. Med organisationen menas socialtjänsten i den kommun där ärendet behandlas. Man få alltså inte gå in och läsa i en journal i ett ärende som inte aktualiserats.

Annat lagstadgat undantag, kan till exempel vara att man som socialsekreterare är jävig. Med jävig menas att man t.ex. är släkt eller på annat sätt har en relation till personen, utanför arbetet.

Fråga 2: Vårdnadshavare har rätt att ta del av de uppgifter som finns i deras barns journal. Som vårdnadshavare kan man begära ut sitt barns journal efter att den sekretessgranskats av socialtjänsten. Detta gäller till dess barnet är myndigt.

När det gäller utredning av minderåriga är grundregeln att vårdnadshavares samtycke ska inhämtas. Socialtjänsten har dock möjlighet att inhämta behövliga uppgifter i enlighet med barnets bästa, mot vårdnadshavares vilja. Detta regleras i 11 kap 2 § SoL (Socialtjänstlagen).

För att ta del av journaler inom annan verksamhet, krävs samtycke från personen det gäller, alternativt att vederbörande är föremål för tvångsvård; LVM (lagen om vård av missbrukare) eller LVU (lagen om vård av unga) samt i vissa brottsärenden som renderar mer än 1 års fängelse.

Hoppas du fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna