Hyra inneboende

Om man söker försörjningsstöd och har hemmavarande vuxet barn måste det finnas kontrakt för dennas bostadskostnad. I detta fall är båda delägare i bostadsrätten (modern enbart 5% pga tidigare försörjningsstöd. Ska det skrivas om vid avgiftshöjning eller anges andel? Ett barn i gymnasieålder bor också där och disponerar sovrummet medan mor och dotter delar vardagsrummet på 20 kvm.
Av totalt 55 kvm disponerar dottern alltså 10 kvm av vardagsrummet och en tredjedel av övriga ytan minus moderns 10 kvm och syskonets 10 kvm: 10 plus 45-20 delat med 3 är ca 10+8=18 kvm. Möblerat rum brukar öka hyran med minst 10%. I detta fall då 110% av ca1250: 1400kr?
Lägenheten har inga lån.
Hur enkelt kan kontraktet utformas och kallas det hyreskontrakt när dottern är delägare?

God vän
2023-10-04 21:34

Hej!

Det är inte enkelt att svara på din fråga då din vuxna dotter äger merparten av lägenhet. Det kan därför ses som om du och din dotter i gymnasieåldern är inneboende hos din vuxna dotter. Det är därför svårt för din vuxna dotter att skriva kontrakt då hon äger större delen av lägenheten. Vad vi förstår är ni tre personer som bor i lägenheten. Vi förmodar också att ni har hushållsgemenskap och delar kostnaden i hushållet. Rimligt är att ni tre delar kostnaden för lägenhet, dvs att du ansvarar för 2/3. Det är svårt för oss att bedöma då det krävs en utredning för att kunna fatta beslut i ditt ärende.

Vid varje ansökan om bistånd till boendekostnad görs en individuell bedömning. Vi rekommenderar dig att kontakta socialtjänsten i den kommun du är bosatt i och informera dig om deras bedömning och om vad som gäller.

Det är bra att du ställer frågan och vi hoppas att socialtjänsten i din kommun kan hjälpa dig.

Vänligen
Soctanterna