Föräldrar ljuger i utredning

Om båda föräldrarna ljuger i ett ärende hos socialtjänsten gällande ett barn, utredning läggs ner. Vad krävs för att det ska ske en förändring? Om föräldrarna fortsätter att ljuga inför varje orosanmälan kommer det alltså aldrig ske en förändring. Som utomstående är det väldigt frustrerande att se på.

Orolig
2023-10-04 10:43

Hej!

Det är svårt för oss att uttala oss om vilken förändring som krävs då vi inte känner ärendet. Vi kan därmed inte säga varför utredningen läggs ner.

Inom 14 dagar ska socialtjänsten ta beslut om en utredning ska inledas eller inte. Om en utredning inleds kommer socialtjänsten att hämta in mer information om hur barnet har det och sedan göra en bedömning om barnet eller familjen har behov av någon insats från socialtjänsten. Det kan vara så att den familjen du pratar om har insatser via socialtjänsten.

Om du är fortsatt orolig för barnet och har uppgifter som kan underlätta socialtjänsten i utredningsarbetet är det viktigt att du tar kontakt med dem. I dessa samtal är det viktigt att du är tydlig och konkret om på vilket sätt föräldrarna ljuger. Om du känner föräldrarna kan det också vara bra om du pratar dem och berätta vad du ser.

Vänligen
Soctanterna