Orosanmälan vid hög frånvaro i skolan

Hej,

Jag läste ert svar från 2019 så ni kanske skulle svarat annorlunda idag men jag tycker att ert svar var bristfälligt då det inte alls enligt lag behöver göras någon orosanmälan för problematisk skolfrånvaro och det kan t.o.m vara en maktfråga eller diskriminering då många av dessa barn med frånvaro har npf -(svårigheter diagnos eller ej). Så uppdatera gärna era svar och läs gärna denna fina forskningsartikel: https://mau.diva-portal.org/smash/get/diva2:1741477/FULLTEXT02.pdf
Tack!

Psykolog
2023-10-04 00:13

Hej!

Tack för din intressanta forskningsartikel. Vi har tyvärr inte lyckats hitta svaret från 2019.

“Enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen har alla som arbetar på en skola en skyldighet att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Anmälaren behöver inte göra någon egen bedömning av om barnet faktiskt far illa eller om socialnämnden behöver ingripa till barnets skydd, utan det finns en skyldighet att anmäla så fort man tror att ett barn kan fara illa. En misstanke om att ett barn far illa kan grundas på flera olika saker, och en hög frånvaro från skolan kan vara en sådan indikator. En anställd på en skola kan inte göra fel genom att göra en orosanmälan, även om det vid socialnämndens utredning sedan visar sig att inget ingripande behöver göras för att skydda barnet. Det är upp till socialnämnden att göra bedömningen av om barnet faktiskt behöver skyddas. Däremot kan en anställd som åsidosätter sin anmälningsplikt, t.ex. genom att ignorera varningsflaggor och strunta i att göra en orosanmälan, medföra disciplinansvar eller åtal för tjänstefel.”

Detta innebär att skolan inte har skyldighet att anmäla all frånvaro utan endast då de får kännedom eller misstänker att ett barn far illa. Hög skolfrånvaro kan också bero på andra saker, såsom att barnet har ett sjukdomstillstånd eller liknande.

Vänligen
Soctanterna