Flytta med gemensam vårdnad

Hej!

Jag har en pågående vårdnadstvist där jag stämt andra vårdnadshavaren. Jag vill och behöver flytta med mitt barn, för dotterns skull då nya förskolan kan erbjuda bättre stöd och personal till henne (har flera funktionsnedsättningar) samt att dottern ska få tillgång till hela sitt sociala nätverk.

Vi bor i Helsingborg men familj och vänner finns i övre delen av Uppsala län. Dottern far illa av konflikterna som är och blir blir utsatt för egenmäktigt förfarande gång på gång. Sist tog det 5 dagar innan hon kom till förskolan och jag kunde hämta hem henne igen. Jag har haft dottern boende hos mig i 6 år och hos umgängesföräldern 2-3 nätter i månaden under 9 månaders tid bara. Listan kan göras lång med vad dottern utsätts för just nu, förskolan är barnets mest osäkraste plats också då vi redan innan detta inte kom överens och är numera partiska i denna tvist.

Vad kan hända om jag flyttar? Jag har läst att det finns undantag till att flytta om det uppenbarligen är barnets bästa.

Orolig förälder
2023-09-28 11:03

Hej!

Det är en väldigt svår situation som ni befinner er i samtidigt kan vi inte uttala oss i enskilda ärenden.

Om en vårdnadshavare flyttar med barnet utan den andra vårdnadshavarens godkännande finns det en risk att det kan ses som egenmäktighet med barn. Vilket innebär att den som gemensamt med någon annan har vårdnad om ett barn under 15 år egenmäktigt skiljer barnet från den andra vårdnadshavaren utan beaktansvärda skäl och utan tillåtelse (7 kap 4 § Brottsbalken). Dock krävs det att vårdnadshavaren flyttar så pass långt bort att det försvårar för den andra vårdnadshavaren att träffa sitt barn. I värsta fall kan vårdnadshavaren som flyttar förlora vårdnaden över barnet även om denne ej gjort sig skyldig till egenmäktighet med barn eftersom flytten kan anses försvåra barnets rätt att träffa sin förälder.

Vi bedömer att det bästa är att du, utifrån den pågående vårdnadstvisten, tar kontakt med ditt ombud och familjerätten i er kommun för att få bästa möjliga råd utifrån er situation.

Vänligen

Soctanterna