Återkrav till inkasso

Får socialtjänsten skicka återkrav på felaktigt ekonomiskt bistånd (Oriktiga uppgifter) efter 1 påminnelser på återkravet att man inte kunnat betala det direkt till inkasso innan Förvaltningsrätten har fattat ett beslut om att fastställa återkravet?

Som jag läst på nätet enligt Socialtjänstlagen så får återkrav på ekonomiskt bistånd inte fastställas dvs. skickas till inkasso eller indrining från kommunen innan det att Förvaltningsrätten fastslagit beslutet som riktigt? SOm jag hört får dom heller inte fastställa återkravet om jag beräknas bli ur stånd att klara min försörjning & jag lever som sagt på existensminimum redan genom att jag bar totalt ca 7800kr/mån med både aktivitetsstödet samt FK.

På första påminnelsen står det nu att återkravet skickas till inkasso hos VISMA om jag inte betalar inom 10 dagar men så tolkar jag inte lagen att dom har rätt till att göra eftersom Förvaltningsrätten ännu inte har fastslagit återkravet.

Jag har som sagt fortfarande ingen inkomst & lever på ekonomiskt bistånd fortfarande bara lite aktivitetsstöd som arbetssökande per månad som varierar mellan 3000-4000kr/mån

Inkasso
2023-09-24 20:46

Hej!

Tack för din fråga. Vi har tittat på vad Socialstyrelsen skriver när det gäller felaktigt utbetalt försörjningsstöd och vi kommer här att försöka sammanställa vad de skriver.

Socialnämnden har rätt att återkräva ekonomiskt bistånd som betalats ut för
mycket om någon
• har lämnat oriktiga uppgifter
• har låtit bli att lämna uppgifter
• på annat sätt har förorsakat att ekonomiskt bistånd beviljats felaktigt eller
med för högt belopp
• tagit emot ekonomiskt bistånd som socialtjänsten utbetalat felaktigt eller
med för högt belopp och skäligen borde ha förstått detta

Det innebär att socialtjänsten kan återkräva för högt utbetalt bistånd även
om den enskilde inte haft för avsikt att orsaka felutbetalningen eller om socialtjänsten själv av misstag gjort den felaktiga utbetalningen. Det krävs då
att den enskilde skäligen borde ha insett felet. Det kan exempelvis röra sig
om en dubbel utbetalning.

En utredning ska utgöra grunden för beslutet om återkrav. Vederbörande ska få möjlighet att yttra sig och eventuella synpunkter ska vägas in i utredningen. Beslutet går inte att överklaga.

I de fall den enskilde inte återbetalar ett beslutat återkrav kan kommunen
med stöd av 9 kap. 3 § SoL väcka ersättningstalan hos förvaltningsrätten.
Denna talan kan väckas så snart det står klart att den enskilde inte betalar,
men senast inom 3 år från det biståndet utbetalades.

En ersättningstalan får dock inte godkännas av förvaltningsrätten om den ersättningsskyldige kan antas bli ur stånd att klara sin försörjning eller livsföring i övrigt. Den enskilde får inte hamna under försörjningsstödsnivån.

Innan talan väcks ska därför den enskildes aktuella ekonomiska situation utredas så långt det är möjligt. Detta innebär att socialtjänstens möjlighet att få tillbaka felaktigt utbetalda pengar genom återkrav är begränsad. Det är inte heller tillåtet för socialtjänsten att återta pengar genom kvittning mot framtida ekonomiskt bistånd.

Socialnämnden har enligt 9 kap 4 § SoL rätt att besluta om att helt eller
delvis efterge ett återkrav. Denna rätt gäller oavsett om återkravsbeslutet är
korrekt eller inte. Socialtjänsten bör efterge sitt återkrav om den det gäller
får förändrade förhållanden eller om det är uppenbart att den enskilde inte
får betalningsförmåga inom 3 år från det biståndet utbetalades.

Vi hoppas att du svar på din fråga.

Vänligen.
Soctanter.