Tillfällig vårdnad

Hej!
Jag har en vän, vars dotter 19 år gammal har fått barn för cirka ett år sedan. Dottern bor fortfarande hemma och har en del diagnoser. Dottern har valt att inte påbörja medicinering igen efter graviditeten och nu börjar situationen bli ohållbar. Min väns dotter lämnar sitt barn hos min vän flera dygn i streck och struntar i att svara sin mamma när hon försöker ringa. Hon kan säga att hon ska i väg en sväng och lämna sitt barn hemma och försvinna flera dagar för att sedan dyka upp igen och låtsas som ingenting. Jag har sagt åt min vän att söka tillfällig vårdnad över sitt barnbarn, tills mamman tar tag i sitt liv. Men min vän säger att hon inte får tillfällig vårdnad pga att hon har skuldsanering. Stämmer det? Barnbarnet kallar sin mormor för mamma pga att dottern inte är närvarande så ofta. Vad gör man?

Undran
2023-09-20 10:03

Hej!

Du skriver om en ledsam situation för din väninna, hennes dotter och inte minst för barnet.

Primärt måste man vända sig till den andre vårdnadshavaren, om det finns en sådan. Att bli juridisk vårdnadshavare är en process som behöver diskuteras med socialtjänsten initialt. Detta avgörs sedan av Tingsrätten.

Om barn av en eller annan anledning behöver bo någon annanstans än hos/med sina vårdnadshavare, undersöker man initialt vårdnadshavares närmaste nätverk.

Vi rekommenderar dem kontaktar socialtjänsten i den kommun de är bosatta. Socialtjänsten kan vägleda dem i frågor kring både vårdnad och boende.

Vänligen

Soctanterna