Nedsatt ekonomiskt stöd

Hej!
Jag har ekonomiskt stöd och aktivt sökande på arbetsförmedlingen. Nu är det så att jag söker både 100% och 50% jobb. Nu har det beslutats att mitt bidrag är halverat pga att jag söker 50% tjänster. Är det skäl nog för att halvera bidraget?
En halvtidstjänst inbringar dock mer än bidraget från kommunen. Jag har sparat från bidraget i nästan ett år för ny mobil,men jag misstänker att dom tar med det i ansökan och skyller på att söka jobb på 50% inte är tillräckligt för fullt bistånd. Att jag sparar är en rättighet vilket inte får påverka bidraget. Tack!

Orättvist
2023-09-18 16:52

Hej

Rätten till ekonomiskt bistånd regleras i 4 kap. SoL. I första paragrafen stadgas att den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till försörjningsstöd och för sin livsföring i övrigt (4 kap. 1 § SoL).
Bedömningen av den enskildes behov görs individuellt. Socialtjänsten utgår från riksnormen där ett belopp är fastställt som bör täcka dina levnadskostnader. Socialtjänsten utgår sedan efter detta belopp när de bedömer om den enskilde har ett behov av att få försörjningsstöd.

Man bör komma ihåg att socialtjänsten enbart utger försörjningsstöd om det inte finns andra insatser från samhällets sida i ditt ärende hjälpa dig ekonomiskt. Med detta menas att om du har rätt till annan inkomst eller bidrag från exempelvis Arbetsförmedlingen, A-kassan, CSN eller Försäkringskassan, så är du inte berättigad till ekonomiskt bistånd.

Om du som är arbetsför ska ha rätt till bistånd krävs också att du står till arbetsmarknadens förfogande. Med detta menas att du ska vara anmäld hos Arbetsförmedlingen och att du har för avsikt att arbeta och vara aktiv i ditt arbetssökande genom att exempelvis aktivt skicka ansökningar till olika arbetsgivare. Om du räknas som arbetsför till 100% men väljer att arbeta 50% halveras ditt bistånd då du då inte står till arbetsmarknadens förfogande till 100%.

Med tanke på ovanstående krav för att beviljas ekonomiskt bistånd kan du nekas bistånd om du exempelvis har en inkomst eller tillgångar som täcker dina levnadskostnader, så om du har ett arbete på 50 % och inkomsten överstiger summan av ditt ekonomiska bistånd får du avslag eller mindre beviljat i bistånd.

Ekonomiskt bistånd är tänkt att tillgodose de grundläggande behoven en individ kan tänkas ha och om individen har ekonomin eller tillgångar att tillgodose sina behov så har socialtjänsten rätt att neka ekonomiskt bistånd.

Det avgörande för Socialtjänstens bedömning är att individen ska behöva biståndet för att ha en rimlig levnadsnivå.

Om du dessutom klarar av att arbeta och väljer att inte söka jobb eller anmäla dig hos Arbetsförmedlingen så är detta också en grund för att du ska nekas försörjningsstöd.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna