Akut läge

Har vän som håller på att supa ihjäl sig. Hans lägenhet var så skitig att hyresvärden var tvungen att kräva att han ordnade sanering vilket en annan vän ordnade. Han kan knappt ta sig ur sängen och ser ut som ett skelett. Killen är bokstavligen döende men soc vägrar att agera. de säger att en nära anahörig måste orosanmäla och han har ingen nära då han klippt sin bror. Han kommer att DÖ!! han måste in på avgiftning akut! Hjälp!! Han bor i örsundsbro.

Källar killen

Kommentarer

Hej!

Du beskriver en väldigt svår situation för såväl din vän men även för dig då vi hör att du känner dig maktlös. När det gäller vuxna personer som har ett missbruk är lagstiftningen tydlig med att det krävs väldigt allvarliga omständigheter för att en person ska bli omhändertagen enligt LVM.

Lagstiftningen är utformad med stor hänsyn till individens integritet och självbestämmande varför det kan i vissa fall vara svårt att hjälpa någon som har en missbruksproblematik.

Om man har en stor oro för en person ska man naturligtvis göra orosanmälningar till socialtjänsten. Det finns dock inget givet antal anmälningar som gör att socialtjänsten kan ingripa med tvångsvård. Vem som helst har rätt att göra en orosanmälan till socialtjänsten om man observerar ett missbruk hos en person. Du får vända dig till socialtjänsten i den kommunen, där din vän är folkbokförd. Uppge att du vill göra en orosanmälan och berätta om hur situationen ser ut för vännen och vad du är orolig för.

Hoppas att vårt svar gjort socialtjänstens möjligheter och skyldigheter lite tydligare.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter