Ung vuxen autistisk hemmasittare

Hej. Vi har en autistisk dotter på 21 år. Efter särskolegymnasiet så har vi inte hittat en vettigt varaktigt sysselsättning för henne. Hon går lite strökurser men skulle behöva en vettig plan för framtiden. Alla dagliga verksamheter som kommunen har visat henne har hon provat och sen tackat nej till. Tillslut sa de att vi skulle höra av oss om hon blir villig att prova något. . Hon älskar film, måleri och skådespeleri. Hon är helt luststyrd annars låser hon sig. Hon sköter sin ekonomi prickfritt (nåja hon har god hjälp av alla appar på telefonen). Hon klarar någolunda ett dagligt liv men behöver stöd i vissa situationer. Hon har svårt för sociala kontakter. Hängde genom hela sin skoltid med lärarna istället för klasskamrater. Hon vägrar alla tankar på att flytta hemifrån. Allt ska vara som det alltid har varit. Vi har visat att det finns bra alternativ med gott stöd och att man inte behöver bo borta hela tiden men hon vill inte ens göra ett besök. Vi börjar bli gamla och behöver hjälp med hur hon ska lösa sin framtid. Vi bor i Mellansverige. M.v.h. trötta föräldrar

Madfox

Kommentarer

Hej!

Att vara förälder är både glädjande, tufft och jobbigt. Barn och ungdomar har var och en sina behov och förutsättningar att ta sig fram i livet där föräldrarna är viktiga personer att visa vägen.

Ni beskriver att er dotter har gått strökurser och har varit på ett antal dagliga verksamheter som kommunen erbjuder som inte har passat för er dotter. Hon vill att allt skall vara som det alltid varit, antagligen för att hon känner sig trygg i det.

Graden av autism ser olika ut från människa till människa, något som ni som föräldrar redan vet. Ni säger att dottern klarar det dagliga livet någorlunda och att hon har ett stort intresse för film, måleri och teater. Detta är kanske något som ni kan uppmuntra och där kommunen eventuellt kan vara behjälpliga för henne att komma in i sådan verksamhet. Socialtjänsten där ni bor kan också vara behjälpliga med att utse en kontaktperson till er dotter som kan hjälpa till att motivera henne till olika verksamheter och hjälp till lämpligt framtida boende.

Vi önskar er och dottern allt gott och hoppas att dottern hittar fram till det hon brinner för.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter