flytta hemifån

hej!
jag kommer bli 18 år efter 3 månader, helt enkelt vill jag flytta hemifrån för att börja med mitt eget liv och i en egen boende, men jag vet inte hur jag kan börja med allt det samt vill jag veta om jag flyter hemifrån vart kan jag vända mig till för att hitta den bästa bostaden för mig och min kompis. kan jag hyra en bostad medan jag har ingen jobb?
kan ni hjälpa mig med hyran och andra kostnader? hur ansöker jag om sociala hjälpen!
Min familj vill inte att jag flyttar hemifrån pågrund av det kulturella regler och ideer som de har, vad kan jag göra då på denna situationen ?

unknown
2023-08-25 22:43

Hej!

Du närmar dig din 18-årsdag och vill flytta hemifrån. Liksom många andra i den åldern lockar säkert känslan av att få vara fri och bestämma själv.

Steg ett är att se till att du har en försörjning, en inkomst. Om det sker genom arbete, att du studerar med studiemedel eller på annat vis bestämmer du själv. Är du under 21 år och studerar på gymnasienivå är dina föräldrar skyldiga att försörja dig. Alltså se till att du har boende, mat mm.

När du har en försörjning ökar möjligheterna till att få ett boende. Du kan söka boende bland annat via Boplats Syd, blocket eller andra annonsplatser på nätet, genom att kontakta hyresvärdar direkt. Om du är studerande har Malmös kommunala bostadsbolag MKB studentbostäder vilka man kan ställa sig i kö för.

Malmö stad har en verksamhet som heter Bostadsrådgivningen. Här kan du få information, råd och vägledning kring bostadsmarknaden, bostadssökande och vad som gäller på hyresmarknaden. Du kan få stöd både enskilt och i grupp och är kostnadsfritt. Socialtjänsten är det yttersta skyddsnätet och dit du kan vända dig om du på alla andra vis försökt ordna din situation på egen hand men inte lyckats. Socialtjänsten utreder då din rätt till bistånd. Du kommer behöva lämna in olika handlingar för att socialtjänsten skall kunna utreda din situation.

Men som det låter på din fråga så har du ett boende fram till dess att du har lyckats ordna egen försörjning och eget boende.

Vi hoppas att information kan vara till hjälp och vi öskar dig lycka till i ditt bostadssökande!

Vänligen

Soctanterna