Får soc stå utanför min lägenhet?

Hej!

Vi har haft en utredning pågående ett par månader nu. När utredningen började närma sitt slut kommer det in en orosanmälan från en anonym uppringare. Personen antyder att hen brukar stå utanför/gå förbi & den störs av att vi spelar hög musik mitt på ljusa dagen.

Så till min fråga, får soc har någon typ av ”privat spaning” utanför vår lägenhet? Alltså själva stå utanför när dom inte jobbar (eller jobbar) & iaktta om våra persienner är uppdragna eller inte?

mycketoroligmamma
2023-06-18 04:57

Hej!

Vem som helst kan göra en identifierad eller anonym anmälan till socialtjänsten. Socialtjänsten gör en förhandsbedömning som antingen resulterar i att man inte inleder utredning (om man bedömer att det inte finns någon risk för att ett barn på något sätt riskerar att fara illa). Den andra bedömningen som kan göras är att man inleder utredning, om man bedömer att underlaget i anmälan, är av sådan karaktär, att det behöver utredas.

Om utredning inletts, försöker socialtjänsten kontakta för samtal/möte om anmälan som inkommit. Socialtjänsten får också göra både anmälda och oanmälda hembesök. Socialtjänsten får dock inte gå in i en bostad utan tillåtelse av bostadsinnehavaren. Till detta krävs polis.

Oanmält besök, kan förekomma i tjänsten, om det finns en stark oro för ett barn och det är omöjligt att få kontakt med familjen det berör.

Socialtjänstens uppdrag är att skydda barn. Om det finns någon form av bekymmer i en familj, har socialtjänsten flera olika insatser som kan hjälpa, stötta och utveckla föräldraskapet så att barnen blir trygga och växer upp med de bästa förutsättningarna.

Vänligen

Soctanterna