Orolig vuxen

Jag tar hand om mitt bonusbarn trots separation men det fungerar inte längre. Jag har gjort allt i min makt för att barnet ska ha det bra och bygga våran relation under ett års tid/v.v. Men på den senaste tiden vill barnet vara hos sin andra (biologiska) förälder och komma till mig på helger och lov vilket jag tycker låter rimligt. Barnet är 10 år, mogen och klok och tycker hen är stor nog att få vara med och bestämma hur hen vill ha det. Barnet sitter och har panik varje morgon och kväll och ropar efter förälder och dom får prata med varandra i telefonen för att underlätta. Det blir bara värre.
Men! Det finns ett stort men! Barnets biologiska förälder vägrar ta barnet. Jag får tips att ge barnet ett nalle för att lugna ner barnet samt göra barnet tryggt. Barnet är tryggt här och tycker om att vara här men har panik varje dag utan föräldern. Vad gör man i denna situation? Jag har ingen juridisk makt och känner mig maktlös.

Orolig
2023-06-15 08:46

Hej!

Vad fint att du gör en insats för ditt bonusbarn!

Ett barn ska dock vårdas och fostras av sina föräldrar. Om föräldrar av olika orsaker inte har möjlighet att ta hand om sitt barn, kan barnet vårdas i annat hem. I Socialtjänstlagen framgår att barnets nätverk i första hand ska utredas för placering. I andra hand kan annat familjehem rekvireras. (Både nätverkspersoner och familjehem ska utredas av socialtjänsten och synkroniseras med barnet som ska placeras).

Vi rekommenderar dig att kontakta socialtjänsten i den kommun som barnet är folkbokförd. Socialtjänsten utreder situationen och pratar med alla inblandade runt barnet och naturligtvis med barnet.

Utredningen utgår alltid från barnets bästa!

Om barnet är bosatt i Malmö kommun, kan du kontakta kontaktcenter i Malmö, tel: 040 341000. De kan ge dig kontaktuppgifter till vilket område du ska vända dig utifrån barnets folkbokföring.

Vänligen

Soctanterna