Bara vid tvångsvård?

Hej! Ni skriver:

"För att ta del av journaler inom annan verksamhet, krävs samtycke från personen det gäller, alternativt att vederbörande är föremål för tvångsvård; LVM (lagen om vård av missbrukare) eller LVU (lagen om vård av unga) samt i vissa brottsärenden som renderar mer än 1 års fängelse." (https://soctanter.malmo.se/fraga/10175)

Men tidigare skrev ni:

"Det finns undantag från tystnadsplikten från vården i vissa fall även utan patientens/klientens medgivande. Socialtjänsten kan begära ut uppgifter från vårdjournaler om det krävs för socialtjänstens utredningsarbete kring ett ärende. Klienten måste inte själv begära ut uppgifterna från vården. Ett medgivande från klienten att socialtjänsten får ta del av relevanta delar av vårdjournal underlättar men är ej nödvändigt." https://soctanter.malmo.se/fraga/10143)

Så det är bara när socialtjänsten utreder tvångsvård som socialtjänsten får inhämta t.ex. sjukjournaler utan personens eller vårdnadshavarens samtycke? Har jag uppfattat rätt då?

I det nedersta citatet låter det som att socialtjänsten har rätt att begära ut vårdnadshavares sjukjournaler vilken barnutredning som helst? (För att bedöma föräldraförmågan, antar jag.)

Undrande
2023-10-07 20:16

Hej!

Ursäkta om det varit otydligt i tidigare svar på inlägg. Vi försöker förtydliga nedan.

Socialtjänsten får vid behov inhämta journaluppgifter från andra verksamheter. I utredningar som berör minderåriga kan socialtjänsten inhämta journaluppgifter utan vårdnadshavarens samtycke, om det är relevant för den pågående utredningen. Det behöver således inte krävas att barnet är föremål för tvångsvård, utan socialtjänsten kan inhämta nödvändiga uppgifter ändå. Gäller det däremot vuxna så krävs det att personen är föremål för tvångsvård för att socialtjänsten ska kunna inhämta information från andra verksamheter.

Däremot strävar socialtjänsten efter att först alltid inhämta ett samtycke, både från barn, vårdnadshavare och vuxna.

Vänligen

Soctanterna