Drömmen om arbete istället för bidrag

Hej. Jag har haft aktivitetsersättning ett antal år nu och står inför en ansökan om sjukersättning men tvivlar ständigt på min arbetsförmåga samtidigt som jag känner att jag aldrig fått den hjälp jag behöver för att kunna arbeta. Jag har ingen gymnasieutbildning och har inte klarat kraven från CSN att studera i ordinarie studietakt. Däremot har jag ett berg av skulder från tiden jag försökte och kan inte ansöka igen. Jag har två NPF diagnoser som jag som vuxen fått och har även haft sämre hjälp hemifrån av skäl som jag tyvär inte kan skriva här.
Finns det ingen väg ut i vuxen ålder? Det känns som att jag är dömd till att leva på bidrag och jag tror det är den här känslan som får mig att ge upp. Att aldrig få hjälp utan bli satt i "åtgärder" med sånt jag redan vet att jag inte klarar av. Förut tog jag mig inte ens upp på morgonen utan somnade när andra gick till jobbet och kunde inte klara rutiner. Idag har jag en insomningstablett och kan kliva upp som andra. Så vissa saker har förbättrats. Jag blir trött fortare än andra om det är stimmigt runt omkring, mycket folk och finmotoriska moment är svåra och tar längre tid. Själv tänker jag att hade velat testa min arbetsförmåga på ett kontorsarbete. Att använda dator är inget problem. Att skriva och räkna är inga problem om jag inte störs av för mycket ljud. Men så deppar jag ihop igen och tänker att det finns inga vägar ut att nå det eftersom jag saknar utbildning, och så mår jag dåligt igen. Att studera med aktivitetsersättning är för sent. Finns det något jag kan göra för att komma ur detta?

Vill inte bli pensionär

Kommentarer

Hej!
Det märks att du funderat mycket kring din situation och att du har tänkt igenom dina alternativ och just nu känner dig lite uppgiven kring dina framtidsutsikter.

Vi tror att det hade varit bra att du tar upp dina frågor med din läkare och Försäkringskassan. Förmodligen har din arbetsförmåga utretts men kanske inte på det sättet som du önskar. Kanske kan du med hjälp av din läkare få ytterligare en möjlighet att arbetsträna på en plats som har det lugn du har behov av för att kunna visa din förmåga.

Vi kan även tipsa om Fontänhuset i Malmö. Där har personer möjlighet att få stöd och hjälp och där kan du få möjlighet att göra meningsfulla saker och behålla bra rutiner. Du kan titta på länken nedan:

https://www.fontanhuset.se/

Hoppas att din situation löser sig till det bästa och att svaret varit till hjälp för dig.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter