Arvskifteshandling

Vi är 7 dödsbodelägare som har ärvt. Bouppteckning är registrerad hos Skatteverket och testamente är godkänd. 2 dödsbodelägare vägrar skriva under arvskifteshandling, återkommer inte heller med något svar. Vi andra misstänker att de 2 får ekonomiskt bistånd och därför inte vill få ut sitt arv på över flera 100.000 kronor.
Vi andra 5 vill få slut på hela processen och funderar nu på skiftesman via tingsrätten. Hur ställer sig kommunen över det? Betalar även ni deras 2 dödsbodelägare kostnad för skiftesman då dödsboet inte har tillräckligt med medel och det skall betala solidariskt av alla 5 dödsbodelägare eller ” tvingar ” ni dem att skriva under arvskifteshandling får att få ut medel för att själva försörja levene som det bör. Om det kommer till ert kännedom om arvet ?
Tacksam för svar.

Arv
2023-05-29 11:13

Hej!

Vi tolkar din fråga som att du vill veta hur ni ska genomföra ett arvskifte när flera av dödsbodelägarna vägrar skriva under arvskiftet?

En arvskifteshandling ska undertecknas av samtliga dödsbodelägare för att den ska anses vara giltig (23 kap. 4 § ÄB). Eftersom flera dödsbodelägare inte vill skriva under så är detta inte möjligt. Det finns heller ingen tidsgräns för när ett arvskifte måste ske utan det beror på när dödsbodelägarna skriver under arvskifteshandlingen. Men om någon av dödsbodelägarna vägrar skriva under arvsskiftet eller om dödsbodelägarna inte kan komma överens, kan tvångs skifte ske genom en ansökan om en skiftesman/boutredningsman (23 kap. 5 § ÄB). Det spelar ingen roll vem av dödsbodelägarna som ansöker om tvångs skiftet utan det räcker med att en gör det. Då utser rätten en skiftesman/boutredningsman som tvångs skiftar dödsboets tillgångar, vilket inte kräver underskrift av samtliga dödsbodelägare. Fördelen med en sådan lösning är just att dödsboet avvecklas snabbt, samt att det är en kvalificerad och skicklig jurist eller advokat som genomför arvskiftet. Nackdelen är dock att det kan kosta mycket att anlita en skiftesman/boutredningsman och att det är skiftesmannen/boutredningsmannen som ensam beslutar om hur egendomen ska fördelas.

Sammanfattningsvis finns det alltså lösningar att avveckla ett dödsbo trots att en dödsbodelägare vägrar skriva under. Det är dock i de allra flesta fallen en bättre lösning att försöka komma överens istället för att betala för en skiftesman

När socialnämnden bedömer om man har behov av ekonomiskt bistånd kommer dina faktiska inkomster och tillgångar räknas med. Så om du ärver pengar kommer dessa pengar kunna användas att betala räkningar m.m. Arvet kommer därmed räknas med som en inkomst.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna