Utredning

Hej jag undrar vad kan hända om man åker utomlands och har utredning med soc angående våra barn och är utomlands några månader för väntan på uppehållstillstånd detta kan vara en lång väntetid 6 månader uppåt……
Vad händer när vi kommer tillbaka till Sverige kommer vi att ha problem med soc eller kommer dem att lägga ner eller kommer dem att kontakta annan myndighet nere i hemlandet och ha fortsatt utredning m.m ????

Lalala
2021-11-15 11:19

Hej!

Du har frågor kring orosanmälningar och vad som gäller om ni åker utomlands med barnen vid pågående utredning.

Det är inte helt lätt att svara på din fråga eftersom svaret kan variera med anledning av ärendets karaktär. Soctanterna är inte insatta i ert ärende och därmed kan vi bara svara generellt på er fråga.

Beroende på vad anmälan gäller och hur allvarlig den är kan kontakt tas med socialtjänsten i det land ni tänker åka till. Om anmälan anses vara så allvarlig att barnet kräver omedelbart skydd kan socialtjänsten överväga att omhänderta barnet enligt LVU (Lagen om vård av unga)

Vårdnadshavaren (oftast förälder) har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Frågan om var ett barn ska vistas är en sådan angelägenhet. Enligt föräldrabalken ska vårdnadshavaren därvid i takt med barnets stigande ålder och utveckling ta större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål. Ett barn som förts till ett annat land står ändå under sin vårdnadshavares ansvar och det är i första hand vårdnadshavaren som har att se till att barnet kommer hem till Sverige.

Kommunens yttersta ansvar innebär att kommunen har ett yttersta ansvar för dem som vistas (har hemvist) i kommunen. Enligt rättspraxis upphör inte vistelsen (hemvisten) för att en person tillfälligt vistas utomlands, om avsikten är att återvända till Sverige. Socialtjänstlagen gäller alltså för dessa barn och de insatser som socialtjänsten kan behöva bistå med är ekonomiskt bistånd och insatser för barnets skydd eller stöd. Utländska medborgare med uppehållstillstånd och som är folkbokförda i Sverige har i princip samma rättigheter och skyldigheter som svenska medborgare. Undantagen från denna princip har ingen betydelse för de fall som är aktuella här. Barnets hemkommun är den kommun där vårdnadshavaren bor. Oftast är det UD som kontaktar socialtjänsten och informerar om att ett barn med hemvist i kommunen befinner sig i utlandet och behöver hjälp. Socialtjänsten måste inleda en utredning om den fått information som kan leda till misstanke om att barnet far illa. Socialtjänsten har skyldighet att följa upp sina insatser, i detta fall t.ex. att det fungerar med barnets hemresa och att situationen för barnet är tillfredställande efter hemkomsten till Sverige.

Ett LVU hävs inte för att föräldrarna vill flytta utomlands eller flyttar utomlands med barnet. Ett beslut om vård med stöd av LVU kan fattas även om barnet inte vistas i Sverige, men det måste finnas en kommun som är behörig att ansöka om vård.
Om barnet väl har försvunnit från Sverige får myndigheterna dock inte hämta hem barnet för att verkställa vården. Dock kan de svenska myndigheterna i barnets hemkommun samverka med polis i landet för att få hem barnet, men det gäller endast om Sverige har ett utlämningsavtal med landet i fråga.

Om föräldrarna tar med sig sin son och flyttar utomlands kan de dessutom göra sig skyldiga till brott, mest trolig egenmäktighet med barn. Brottet regleras i 7 kap. 4 § brottsbalken och föreskriver straffansvar för egenmäktighet med barn i olika situationer. Genom bestämmelsen straffbeläggs gärningar som utgör ingrepp i eller missbruk av vårdnad enligt LVU. Att familjen har svenskt medborgarskap påverkar inte situationen.

De vi beskriver är hämtat utifrån lagstiftningen. Därför råder vi dig att kontakta din handläggare för att få information om vad som gäller i ditt specifika ärende. Ni kanske kan upprätta en planering och samarbete som gynnar både er och barnet.

Vänligen
Soctanterna