Flytta För Att Få En Lägehet

Postat: 2010-03-18 01:54

Hej soctanter!
Jag har en fråga. Flera personer som saknar lägenhet har här i forumet fått besked om att bostadssituationen i Malmö är väldigt svår, och att bara de allra mest utsatta, de som i princip bor på gatan, kan få någon hjälp. (Och då bara med tak över huvudet, till exempel på ett härbärge.) Nu undrar jag vad som händer om man tar sitt pick och pack och beger sig till en annan kommun, låt säga en liten ort i Norrland där bostadssituationen ser helt annorlunda ut. Om det finns lediga lägenheter i kommunen, är chansen då större att man får en lägenhet via soc?
Har för mig att det inte ska spela någon roll var man är folkbokförd, utan att man har rätt att söka hjälp på ett socialkontor var som helt i Sverige.
Tack för ett intressant forum!

Student

Kommentarer

Postat: 2010-03-18 11:50

Hej

Vad kul att höra att du gillar forumet och att svaren på frågorna ibland kan leda till nya frågor.

Skulle man bestämma sig att flytta till en annan kommun där det finns gott om lediga bostäder så borde man inte behöva ansöka om en lägenhet genom socialtjänsten. Möjligen att de skulle behöva ansöka om försörjningsstöd för att kunna betala hyran. Hur denna kommun skulle behandla en sådan ansökan kan inte vi svara på.

Vad flera av personerna som frågat här på forumet är snarare om socialtjänsten har egna lägenheter som de hyr ut, vilket de alltså inte har. Skulle det vara så att en person i Malmö som har försörjningsstöd hittade en egen lägenhet så är de självklart välkomna att ansöka om ekonomisk hjälp till hyran. Hur denna sedan bedöms beror dock på flera olika saker, däribland hyresnivån och storleken och så vidare.

Avslutningsvis vill vi bara säga att du har alldeles rätt att alla människor har samma rättigheter att ansöka om stöd från socialtjänsten oavsett bostadsort. Vilka som får ta del av hjälpen avgörs dock alltid efter individuella bedömningar som har med den specifika situationen att göra.

Hoppas att du fått svar på din fråga och välkommen åter om det skulle dyka upp fler funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter