Övergrepp

Hej

Har skickat in en fråga innan om vad som kunde hända ifall jag berättade för min socialsekreterare att min pappa har tagit på mig.
Jag har faktiskt ”typ” berättat för henne nu. Jag har inte sagt ja direkt till frågan men hon gissade sig fram lite då jag inte sa någonting när jag menade ja så hon förstod ju. Men jag har inte bekräftat något eller så.
Hon sa ändå lite lugnande saker och berättade om vad som kunde hända vid polisanmälan, men att det också kunde räcka med att vi bara pratar om det.
Efter lite bråk hemma o så ångrar jag mig och har sagt att jag inte vill träffa henne som vi hade bestämt. Vi skulle träffas o jag skulle skriva ner exakt vad som hände då jag aldrig berättade det för henne.

Vad kan hända om jag nu bara låtsas som att ingenting har hänt? Hon vet ju inte vad som har hänt. Vad kan liksom hon göra om hon misstänker att något har hänt men inte riktigt vet exakt vad.

Värt att tillägga är att utredningstiden tar slut om typ någon vecka eller två. Jag vet inte hur hon ska hinna egentligen.

Person
2021-02-17 23:15

Hej!

Du skriver att du har varit utsatt för att din pappa har “tagit på dig”. Vi uppfattar att det du varit utsatt för är sexuellt, och detta är svårt att prata om. Den som varit utsatt av någon form av övergrepp, hamnar ofta i en intressekonflikt med sig själv. Det är inte ovanligt att det kommer tankar om vad det kommer att innebära, både för dig själv, din pappa och övriga familj, om du berättar.

Vi vill poängtera att det aldrig är okej att en vuxen person “tar på ett barn” på ett sätt och som kan uppfattas som sexuellt i någon form.

Du undrar vad socialtjänsten gör om du låtsas som att det aldrig hänt?

Om socialtjänsten får misstankar på ett eller annat sätt om att det förekommit något inom ramen för sexuellt övergrepp ska socialtjänsten efter bedömning polisanmäla det.

Din nästa fråga handlar om att utredningstiden snart har gått ut och undrar hur din socialsekreterare ska hinna med?

Socialtjänsten kan ansöka om förlängd utredningstid om det finns särskilda skäl. Det kan vara att socialtjänsten inväntar dokument, uppgifter som är viktiga för utredningen. Socialtjänsten kan även inleda en ny utredning om det finns misstankar eller oro som gör att socialtjänsten behöver utreda mer.

Vi vill råda dig att prata vidare med din socialsekreterare. Hen arbetar med att barn ska ha det så bra som möjligt, och har barnets, det vill säga ditt, bästa i fokus. Allt för att du inte ska behöva vara utsatt för någon form av övergrepp!

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och önskar dig allt väl!

Vänligen

Soctanterna