Separerad och utvandrad från Sverige med barnarn

Hej, jag och min sambo skall separera. Saken är den att jag är utvandrad svensk och vi bor just nu i Portugal där min sambo kommer ifrån. Vi har en son född i sverige (som jag har egen vårdnad över), och en son som har fötts i portugal med automatisk gemensam vårdnad. Jag vill nu flytta tillbaka till sverige dels för separationen men också för att jag kommer att bli av med mitt jobb som jag har i portugal och troligen inte kommer att hitta ett lika bra betalt. Min fråga är egentligen om det finns hjälp som jag kan ta från Sverige för att få flytta med barnen, vad man bör tänka på samt om det finns chans till att barnen kan separeras om man tar till domstol om vi som föräldrar inte kan komma fram till ett gemensamt beslut? Vill även poängtera att hela familjen är ekonomisk beroende av mitt jobb då jag tjänar det dubbla än min sambo idag och vi kan inte ha kvar det boende vi har idag om jag inte jobbar. Mvh orolig mamma.

Utvandrad

Kommentarer

Hej!

Du beskriver en komplicerad situation som det inte finns enkla svar på. Vad det gäller ert äldsta barn kan du ta kontakt med familjerätten i Sverige och diskutera din fråga. Vi förstår det som att din man är pappa till barnet, men inte vårdnadshavare. Utifrån detta finns både rättigheter och skyldigheter för er båda som familjerätten har kunskap om. Vad gäller ert yngsta barn så är det den portugisiska lagen som gäller, och då får du rådgöra lokalt. Oavsett om det är den svenska eller portugisiska lagen som är grund så är brukligt att ta hänsyn till var barnen har sin anknytning, och känner sig hemma, både språkmässigt och lokalt, vilket innebär att den familj som barnet lever i har betydelse för bedömning.

När det gäller hjälp från Sverige vad gäller flytt så är det tveksamt. Ambassader kan hjälpa när svenska medborgare är i nöd, men detta handlar om hur du och din man planerar för er familj.

Det du bör tänka på är hur du kan göra det bäst för barnen. De har rätt till umgänge med varandra och sina föräldrar, oavsett vad föräldrarna bor. Detta bli såklart svårare ju längre bort från varandra föräldrarna bor. Det bästa är att ni kommer överens om en lösning, det finns inga garantier för hur en domstol kommer att döma, utan då får ni finna er i den lösning som beslutas. Det är svåra beslut ni står inför, och hur ni än beslutar så finns risk att någon kommer att känna sig förfördelad. Det du gör nu, det vill säga försöker ta reda på och diskutera frågorna är bra, och visar på att du inte vill göra något förhastat. I separationer är det lätt att känslorna blir starka och barns behov glöms bort, det är bra att du håller fokus på det.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter