Kvinna I Behov Av Hjälp Med Bostad Utanför Malmö

hejsan! jag skriver med anledning av att jag i ett skyddat boende för misshandlade kvinnor, där jag själv bor, har kommit i kontakt med en annan kvinna som sitter i samma situation. hon behöver ha hjälp med att få flytta ifrån malmö till en annan stad.

tyvärr har hon inte fått all den hjälp som behövs, eller något svar som är förståligt. hon talar arabiska men även lite (ganska bra) svenska då hon gör sig förstådd och blir förstådd.

hon har fått svaret från malmö stad att en lägenhet i en viss kommun kan hon söka, men hon vet inget om bistånd eller varför hon inte fått lägenhet i den stad dit hon vill flytta.

hon är skild med sin man och ska skicka en bodelning. men min fråga är vad gäller i hennes situation? vad har hon rätt till för hjälp? både med boende och med ekonomi?

heavenlyblack
2011-06-15 10:06

Hej

Vi har av anonymitetsskäl valt att redigera din fråga och utelämnat de personuppgifter som du lämnat. Vi har tyvärr inte möjlighet att varken ringa eller mejla dig på grund av de anonymitets- och sekretessbestämmelser som finns. Vi ska däremot göra vårt bästa för att du ska få svar på din fråga här.

Först och främst vill vi bara säga att det är fint av dig att du bryr dig om och vill hjälpa denna kvinna som liksom du har gått igenom stora svårigheter. Att du finns där och hjälper henne att ta reda på vad hon kan göra och stöttar henne betyder mycket.

Då det kan vara svårt att hitta bostäder i storstäderna så får man även söka efter boende i resten av landet. Om man tar Malmö som exempel så kan exempelvis socialtjänsten enbart tillgodose det akuta behovet av tak över huvudet och är enbart ett stöd för de personer som praktiskt taget bor på gatan. Detta akuta stöd kan innebära en säng på ett härbärge under natten. Med detta vill vi visa hur ansträngd bostadsmarknaden kan vara i storstäder och att det inte alltid är så lätt att få en bostad där man helst vill bo. Beroende på hur stort skyddsbehovet är så försöker man hitta en lösning som matchar behovet och det är tyvärr inte alltid som man har möjlighet att välja vart man vill bo.

Kvinnan kan vända sig till socialtjänsten i sin stadsdel för att få kontakt med de som arbetar med att ge råd och stöd i boendefrågor. Man kan ringa till Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 och genom dem bli kopplad rätt. Hon kan också vända sig till personalen på det skyddade boendet där ni befinner er och fråga om de kan vara behjälpliga med att söka boende.

Om hon behöver råd och stöd i själva separationen/skilsmässan så kan hon vända sig till Kriscentrum för kvinnor eller till någon annan kvinnojour. Det kan röra sig om praktiska frågor kring delning av ekonomi, gemensamma ägodelar och gemensamma barn och deras framtid. Det kan vara skönt att få prata om dessa frågor som inte sällan kan innebära mycket stress och att ha någon som lyssnar kan vara mycket värdefullt.

Om kvinnan flyttar till en annan kommun och bor på exempelvis en kvinnojour så fortsätter hon ansöka om hjälp i hemkommunen, det vill säga Malmö i detta fall.
Om hon däremot skulle få ett eget kontrakt i den nya kommunen så får hon hjälp från Malmö under den första månaden och sedan får hon söka vidare försörjningsstöd i den nya kommunen. Om hon har behov av hjälp med flyttkostnader så kan hon ansöka om detta.

Vid varje ansökan om ekonomiskt bistånd görs en individuell bedömning och man har alltid rätt att ansöka om försörjningsstöd. För att komma i kontakt med aktuella personer så ringer man något av nedanstående nummer:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 00
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 66
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 56 71
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 49 00

Då en ansökan inkommer om försörjningsstöd tittar man förutom på om personen i fråga har inkomster eller tillgångar också på vad de sökande har gjort tidigare månader för att planera för sin framtida försörjning om detta varit möjligt. Det är också viktigt att man har ansökt om alla andra ersättningar man skulle kunna ha rätt till. Då dessa faktorer skiljer sig från person till person så görs alltid en individuell bedömning utifrån de förutsättningar som råder.

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Ens socialsekreterare skall på begäran hjälpa en att sammanställa denna om man inte själv vet hur man skall gå tillväga.

Hoppas att du känner att du fått svar på dina frågor och att du vet vart du kan hänvisa kvinnan. Återkom gärna om du undrar något mer!

Vänligen

Soctanterna