Hur mycket kan en sambo involeras?

Hej!
Jag är tillsammans med en man som har tre barn, 12, 6 och 8 år. Han är skild sedan fem år tillbaka. Det har varit en "ful" skilsmässa där exet anklagat honom för att sälja droger och ta droger i området där barnen bor. Dessutom anklagar hon honom för att sexuellt utnyttja en av döttrarna. Hon har vänt den äldsta dottern mot honom så hon vill inte träffa honom. Han och och barnen har varit på utredning på Familjerätten, socialtjänst och slutligen drev hon det till Tingsrätten. Inte någonstans har han funnits skyldig. Tvärtom har socialtjänsten och Familjerätten ställt sig frågande varför hon inte vill samarbeta. Min sambos föräldrar och syster vittnar om exet som en mycket komplicerad person. Han har nu fått delad vårdnad om barnen men får endast träffa barnen varannan vecka fredag-måndag och loven och storhelger pga han att han bodde i en etta. Men hon fortsätter att göra orosanmälan utan några som helst grunder. Barnen har det bra med oss men naturligtvis är det stressigt och sorgligt för dem att föräldrarna är skilda och att de inte kan samarbeta. Jag vill stötta min sambo och även barnen. Jag och min sambo undrar om jag också kan vara inblandad när och om han vill ta hjälp av socialtjänsten och andra myndigheter? Kan jag som sambo följa med på utvecklingssamtal i skolan osv. Jag och barnen har en bra relation och jag tycker det är jobbigt med alla anklagelser från exfrun då det påverkar barnen negativt.
Tack för svar.

sol

Kommentarer

Hej!

Det kan vara komplext att vara en del i barnens liv, men inte få vara med fullt ut.

Utifrån att barnen har två föräldrar, måste båda föräldrarna samtycka till ditt deltagande. Det ska också vara till gagn för barnen.

Myndigheter omfattas också av sekretesslagen och kan, beroende på anledning/innehåll i mötena, avgöra om du kan deltaga eller ej, även om det finns samtycke från både föräldrar och barn.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter