Vad kan/ska jag göra

hej,
jag har en ung kvinna i min familj som jag vet har det väldigt svårt med en man hon lever med. Han har förstår för henne så hon förlorat sitt jobb, han ringer till familj och släkt och säger hemska saker om henne, det är så mycket mer, men nu sist när jag såg henne så berättade hon och visade att han bitit henne rejält i ena överarmen. Hon har levt ett svårt liv, båda föräldrar döda så hon har egentligen ingen att anförtro sig åt, men jag känner att mån måste göra något. Jag talade med henne och sa att för att hon ska kunna få hjälp så måste hon själv vilja. Men hon är rädd för mannen har redan kontaktat socialen i Malmö och sagt osanna saker och gör hennes liv så svårt, han gör ju såklart detta för att hon ska bli beroende av honom och inte kunna klara sig själv. Hon blir kallad för hora och blir kontrollerad bara om hon ska hälsa på oss och ta en fika. Jag är rädd hon inte kommer att överleva detta sålänge till... Vad kan jag eller ska jag göra?

Mackan

Kommentarer

Hej!

Det låter som din väninna har en svår situation. Vad bra att du försöker hjälpa och stötta henne.

Din väninnas situation är tyvärr inte ovanlig; att man lever i ett kontrollerande och ibland även våldsamt förhållande och inte orkar, men samtidigt är rädd för att bryta sig loss. Att kontrollera och/eller bruka våld mot någon är brottsligt.
Det finns kvinnojourer i hela Sverige och socialtjänsten är väl insatt i att hantera situationer som du beskriver. Man kan få omedelbart stöd, skydd och hjälp om man vänder sig till socialtjänsten i den kommun man tillhör.

I Malmö finns Kriscentum som har ett journummer, tel: 040 290999, som man kan ringa dygnet runt om man vill ha hjälp och stöd. Man kan också beställa tid för att prata igenom sin situation och få råd över hur man ska hantera sin situation.

Vårt råd till din väninna är att vända sig till socialtjänsten och berätta om sin situation. Om hon inte vågar ta det steget direkt, kontakta Kvinnojouren, som har olika telefonnummer beroende på var man är bosatt. Kvinnojouren har sin verksamhet över hela landet.

Om din väninna bor i Malmö är Kriscentrum ett bra alternativ. I Malmö finns också privata alternativ såsom ATIM, tel: 040 125586 och Femcenter, tel: 0704 217206, (arabisktalande, tel: 040 104646). Dessa tar emot även från andra kommuner än Malmö,

Hoppas att detta kan bli en hjälp för din väninna!

Vänligen
Soctanterna

Soctanter