orosanmälan?

Hej! jag har en kompis som är 14 år och han har berättat för mig att hans föräldrar har alkohol problem, att dom dricker för mycket och att det kan ligga massa ölburkar lite var som hemma hos honom och då undrar jag, vad ska jag göra med den informationen? Så då är frågan vad ska jag göra ? ska jag försöka prata med hans föräldrar?, eller ska jag vända mig till socialtjänsten i hemkommunen och göra en så kallad orosanmälan eller hur ska jag göra? För jag själv har ju dåliga erfarenheter av socialtjänsten och om det blir som för mig för (hen) så skulle jag ha dåligt samvete. men ialfall. Vad bör jag göra ?

Orolig vän

Kommentarer

Hej!

Din vän har nog förtroende för dig eftersom hen berättar att det finns problem hemma hos henom. Att ha vänner som själv uttrycker att det är jobbigt hemma eller det finns problem hemma hos dem gör klart att man får en oro för dem och en önskan att hjälpa dem.

Det framgår inte om du är lika gammal som din vän, men vi tänker att du kanske ska prata med din vän om att berätta om sin situation för en vuxen som hen har förtroende för. Det kan vara en lärare, fritidsledare, kurator eller ungdomsmottagningen. Dessa vuxna kan vara ett stöd och hjälp för din vän, samtidigt som de har en skyldighet att göra en orosanmälan till socialtjänsten om det finns en oro för att din vän på något sätt far illa där hemma.

Vi har förstått att du fått en dålig erfarenhet med dig i kontakten med socialtjänsten, men vi hoppas att om du har en oro för din vän, och om din vän inte vill berätta för någon vuxen, ändå gör en orosanmälan till socialtjänsten där din vän bor. Det kan vara klokt att säga till din vän att du ska göra det för att du tänker att det ska bli bättre för henom så att din vän inte känner det som att du går bakom ryggen på hen.

Vi hoppas att din vän får en förändring i sitt liv.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter