Umgängespengar för barn boende i ett annat du-land

Jag och min sambo har ett gemensamt barn, jag har ett barn sen tidigare som på heltid bor hos oss.
Min sambo har också ett barn sen tidigare, detta barnet bor dock i polen och kommer till oss varje sommar och bor då hos oss från juni till september.
Vi undrar om vi har rätt att få något ekonomiskt stöd från soc. Eller det går inte om barnet inte är folkbokfört i Sverige.
Vi har försörjningsstöd och haft de senaste två åren. Men vår handläggare är inte så behjälplig i detta.
Det är svårt nog för oss att försörja två barn på dom pengar vi har.
Väldigt tacksam för svar.
Med vänlig hälsning, bonusmamman

Bonusmamman

Kommentarer

Hej!

Det låter som ni blir en stor familj varje sommar, och att få samlas så tänker vi är både lustfyllt, men också lite skrämmande när man har en ansträngd ekonomi sedan tidigare. Att få en oro för hur det ska lösa sig med både de löpande utgifterna samtidigt som utgifterna för mat ökar och man kanske vill göra något lite mer semesteraktigt under sommaren kanske gör att det som skulle bli lite lustfyllt inte blir det.

Barnet har rätt till umgänge med sina båda föräldrar. Om din sambos barn vanligtvis bor med sin andre förälder så har hen rätt till umgänge med sin förälder. Då avståndet är lite längre mellan dem, är det sannolikt så att man försöker lösa umgänget med längre vistelser som ni har gjort.

Om ni har löpande försörjningsstöd så borde det inte bli några problem att få räkna in umgängeskostnader för din sambos barn. Det kan ju vara så att handläggaren behöver underlag om att relationen mellan din sambo och hens barn är som ni säger. Handläggaren behöver kanske även underlag för hur lång tid din sambos barn kommer att vara hos er, och då kanske barnets biljett kan vara underlag för hur länge umgänget ska räknas med.

Om handläggaren inte tar er ansökan om umgängeskostnader med i beräkningen, så uppmanar vi er att begära ett skriftligt avslag på dessa kostnader, för att kunna överklaga beslutet.

Vi hoppas att svaret kan hjälpa er och att ni får en härlig sommar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter