Undervikt

Hej! Jag är orolig för mina söners kompisar, främst på grund av deras vikt. Jag upplever att dom är extremt smala. Mina pojkar är smala men jämte deras kompisar är de nästan dubbelt så stora. Armar och ben är som pinnar. Det kan bli problem att göra saker som att åka och bada eller åka skidor för dom fryser hela tiden, oavsett vad dom har på sig. Jag har pratat med deras mamma men upplever att hon är emot att ändra kosten, trots att hon uttrycker oro över att barnen är så smala. Hon är väldigt kontrollerande över mat, bjuder vi på middag kan hon ställa sig och laga annan mat till barnen, ofta tar hon med kokt pasta som hon ger och ringer ofta flera gånger för att kolla vilka grönsaker vi har hemma. Är barnen hos oss själva skickar hon med frukt och kaka som bakats med halva mängden socker osv. Även om jag sagt att vi bjuder på ex lunch och fika. Hon lägger gärna upp mat eller fika på alla barns tallrikar istället för att låta dom välja vad dom vill ha. Sen är det en stressig och tjatig måltid som följer och hon övervakar alla och vad vi äter, jättejobbigt! I övrigt är det glada barn men matsituationen gör mig nervös. Särskilt då mamman vill styra över vad dom äter även när hon inte är med. Hos oss lagar vi alltid bra mat och hon behöver verkligen inte ta med mat till oss. Vad ska man göra?

Lotta

Kommentarer

Hej!

Det låter som att du har en oro för dina söners kompisar, vad gäller deras vikt.

Det är bra att du har försökt prata med deras mamma om saken samtidigt som du skriver att det inte hjälpt. Samtidigt låter som om dina söners kompisars mamma är mån om att hennes barn äter den mat som hon anser är bäst för dem. Du beskriver att barnens mamma är noga med att barnen äter grönsaker och inte för mycket socker, vilket det kan finnas en anledning till.

Som du redan skriver är alla barn olika, vissa smala andra kraftigare osv...

Det framgår inte hur gamla barnen är, men barn kallas till barnavårdscentral och följs upp i skolan med hälsobesök där de följs upp vad gäller vikt och längd. Med det finns det “koll” från utomstående på barnens hälsa.

Vi kan förstå att det kan kännas svårt att ta upp din oro med barnens mamma igen, men om du kan är det kanske en framgångsväg. Framförallt om du tar upp att du hos dig önskar en lugn matstund för alla som deltar i matstunden.

Om du fortfarande har en oro för barnen och misstänker att de far illa kan du vända dig till det socialtjänsten. Du ska vända dig till socialtjänsten i det område där barnen tillhör utifrån var de är folkbokförda, det för att göra en orosanmälan.

Som privatperson kan du välja att antingen uppge vem du är och stå för anmälan och den oro du har eller kan välja att vara anonym. Om du väljer att vara anonym bör du tänka på att inte uppge namn, adress eller vilken relation du eller dina barn har till barnen.

Vi hoppas att du har fått svar och vägledning!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter