Fråga socialtjänsten

Hej!

Det är såhär.

Min vän är gravid & hon har en dottern som är lvu placerad. Om några månader flyttar hon till ett annat län och stad.

Hon håller nu på att försöka få soc som har hand om lvu ärendet att skicka henne och dottern på utredningshem igen för att bevisa att hon kan och det dem går på är lögner från en försetts utredare på utredningshemmet hon var på 2019.

Men hon undrar, skulle det vara en fördel för henne att berätta för soc att hon är gravid , så att dem isånnafall skulle kunna planera att hon ska till ett utredningshem med 2 barn? (Det nya barnet kommer i början av 2021).

Hon är extremt rädd för soc, men hon vill ju även få en ny chans med dottern hon har för att bevisa att hon kan och att bevisa att allt material dem har bara är lögner.

Men som sagt, är det till en fördel att berätta? Hon vill ju inte att soc ska ta barnet på BB.

I vilket fall kommer ju soc få reda på det. Men hon tänker att kanske är det till en fördel endå. Men hon vågar endå inte säga något. Sen även om några månader tillhör hon ju även en ny soc och då kommer det nya barnet isånnafall tillhöra den soc. Men eftersom soc hon har nu inget vet, så skulle dem inte kunna skicka anmälan till nya.

Frågar åt en vän

Kommentarer

Hej!

Det verkar som din vän har haft en situation som gjort att hon inte kunnat visa att hon kunnat tillgodose sitt barns behov, varför barnet blivit omhändertaget. Men hon kan glädja sig åt att hon har en vän som vill hjälpa och stötta henne i att få ha ansvar och rå om sitt barn.

Att vara ärlig och berätta hur det egentligen är, tror vi alltid att man vinner på i längden. Sanningen brukar alltid komma fram, förr eller senare.

Det är väl bra om din väninna ansöker om att få utredas på nytt på ett boende för förälder-barn, så att man kan se hur hennes förmåga är att ta hand om sitt barn och dennes behov. “Soctanter på nätet” kan inte säga hur detta skulle påverka socialtjänstens oro och inställning på det väntande barnet, men de har så klart att titta på om din vän har förmåga att ta hand om det väntade barnet också. Om din väninna flyttar till en annan kommun innan barnets födelse, så är det den nya kommunen som ska titta och utreda detta barns behov, föräldrars förmåga och om det finns behov av någon hjälp och stöd för att klara av föräldraskapet.

Även om den så kallade nya kommunen inte har någon kännedom om din väninnas tidigare barn, utredning och omhändertagande, så kommer sanningen alltid att komma fram i slutändan. Den så kallade gamla kommunen har att anmäla till den nya kommunen om de har en oro för det väntade barnet.

Vi hoppas att du fått vägledning i din fråga och kan stötta din väninna i hur hon ska göra.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter