orosanmälan

Hittar inget bra svar. Sonen har blivit oros-anmäld av dagis för att pappa tillrättavisade honom vid hämtning. Personalen duckar och tar sommarledigt för att slippa och meddelade inte ens att de gjort en anmälan vid hämtning. De skulle skicka mail under dagen till oss. Fick inte något svar på varför dock.

Det jag stör mig på är att vi inte har gjort något fel, Nu ska sos "utreda oss" jag är rosenrasande över detta då barnet inte har några problem hemma. Men det jag vill fråga om är vem tar min talan? Om jag säger att jag blev arg skriver de då i filen att pappan inte kan behärska sig och sedan diktar de upp en förklaring som inte stämmer? Är det som i en brottsutredning att allting kan användas mot en? Kan man ha med advokat vid ett första möte för att inte säga något som inte gynnar en snabb nerläggning av ärendet. Innan förra veckan så var allting bra hemma men nu är både jag och mamma ledsna varje kväll. De har fullständigt saboterat vårt liv dagis och sos. Jag har ingen lust att ens svara på telefon eller mail från någon av dom. De tar bara upp energi som jag annars kunde ha lagt på barnen. Jag är nu livrädd för sos samt dagis vill inte ha något med någon av dessa att göra. Kan även tillägga att sos igår ringde mamman och gjorde en skyddsundersökning, då meddelade de att de skulle starta en utredning. Varför då? Överallt så står det att de ska göra en förhandsundersökning. Det verkar ju redan som sos har bestämt sig för något och inte kommer att se detta objektivt. Jag jobbar en hel del socialt inom flera organisationer och jag SKA inte ha någon prick i något sos register för något jag inte förtjänar. Jag försökte även ringa sos men fick inte prata med någon handläggare eller ens få reda på om det fanns en sådan. Fattar ni vad olustigt detta känns att dels vara anmäld och inte kan prata med någon om det?

qwerty

Kommentarer

Hej!

Förstår att situationen som du och din familj befinner er i kan upplevas som olustig och frustrerande. Att göra som du och försöka ta reda på vad det är som händer är bra både för dig själv och övriga familjen.

Socialtjänsten ska utgå från barnets perspektiv. Även om du som förälder är övertygad om att inga problem finns behöver socialtjänsten också få göra bedömning att så är fallet. En utredning är inte en brottsutredning. Om socialtjänstens utredning kommer att leda till ett myndighetsbeslut, dvs ett beslut som ni inte samtycker till, har du rätt till offentligt biträde. Utifrån den information du beskriver är det inte fallet nu. Ni som vårdnadshavare har rätt att få reda på vad som står i orosanmälan, och det kommer handläggare berätta för er på första mötet. Det du beskriver som förhandsundersökning heter förhandsbedömning, det är en bedömning om den anmälan som inkommit kan avskrivas eller behöver utredas. Det innebär inte att socialtjänsten har bestämt sig för något.

Att vara rädd som du beskriver tar energi, samtidigt är det inte hur vårdnadshavare mår som är fokus för socialtjänsten, utan hur barnet har det. I en familj påverkas alla medlemmar av hur varandras mående, och att ni som vårdnadshavare är rädda och arga är inget som socialtjänsten önskar. Den oro och rädsla ni känner behöver ni kunna hantera utan att det går ut över hur ni har det hemma. Det humör du visar upp när du har kontakt med socialtjänsten kommer att vara en del i utredningen, med det är hur du bemöter ditt barn som är det viktiga. En utredning inom socialtjänsten kan ge stöd till föräldrar ifall det behövs, även om det kan kännas jobbigt att vara med i en utredning så finns det möjlighet att få hjälp, så att man inte behöver komma i samma situation igen. Eftersom en utredning är inledd finns det en handläggare, och förhoppningsvis får ni svar på era frågor när kontakt tas.

Om du vill veta mer om hur en utredning går till kan du läsa på socialstyrelsens hemsida:
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelk...

Vi hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter