Är anonyma orosanmälningar förenliga med rättssäkerhet?

Sociala myndigheter är skyldiga att initiera en utredning, ofta åtföljt av ett "hembesök", efter varje anonym orosanmälan. Detta kan i många mindre samhällen, där alla känner alla, sluta i en "skvallerkarusell" som för lång tid framåt stigmatiserar hela familjer (hur bra mår barnen i sådana familjer?). Detta i en del fall "endast" pga. "illasinnat skvaller" och att människor med dolda agendor, ges möjlighet att göra anonyma orosanmälningar.

I ett civilmål eller ett brottmål, så bestämmer en juridiskt utbildad åklagare, efter en förundersökning huruvida en utredning skall påbörjas. Då sociala myndigheter är skyldiga att agera på varje anonym orosanmälan, så "tvingar" den anonyme orosanmälaren därigenom, de sociala myndigheterna att initiera en utredning. Här ger man i praktiken "skvallertanter" och människor med dolda agendor, en makt som normalt sett bara ligger hos juridiskt utbildade åklagare. Är detta verkligen förenligt med den gängse uppfattningen om rättssäkerhet?

I Hitlertyskland värvade Gestapo portvaktsfruar för att "hålla koll på grannarna", med känt resultat. I Stasityskland värvade Stasi den ena halvan av befolkningen för att hålla koll på den andra halvan, med känt resultat. Behöver vi verkligen upphäva grunderna för vår rättssäkerhet, i vår iver att skydda våra barn från oss själva.

Idag har utbildad förskolepersonal, utbildade lärare samt utbildad vårdpersonal en skyldighet att göra en orosanmälan, om dom upptäcker tecken på att barn och unga far illa. Vi har även en lagstiftning och ett rättsväsende med polis, åklagare och domare, som är skyldiga att hantera alla former av anmälningar. Har man inte civilkurage nog för att själv stå för en anmälan, så kan man även anonymt tipsa polisen om brott, förutsatt att brottet går under allmänt åtal. Handlar en anmälan eller ett tips om barn och unga, så är polis och åklagare skyldiga att koppla in sociala myndigheter. Här kan vem som helst göra en orosanmälan mot vem som helst, så länge det finns en misstanke om att ett brott begåtts. Helt i linje med hur ett demokratiskt rättssamhälle fungerar. Räcker inte det?

Otrygg tvåbarnsfar.

Rättslös tvåbarnsfar?
2020-06-02 01:16

Hej!
Dina tankar och reflektioner är tänkvärda, men att bemöta dessa och svara för hur lagarna och juridiken är just nu, är inget som Soctanterna kan eller bör göra. Om du anser att detta är något som Sverige ska titta vidare på tänker vi att du bör lyfta det till dem som är politiskt aktiva för att fortsatt driva frågan.

Vänligen

Soctanterna