Släppt efter blivit tagen för ringa narkotikabrott (läkemedel i blodet som jag ej har utskrivet), men med körkort i behåll. Får jag köra dagen efter, dagarna efter?

Hej

Jag blev intagen till polisstationen nyligen där jag fick göra ett urinprov som gav utslag på benso (xanor) och buprenorfin (subutex). Jag har inget av detta på recept men hade det i systemet när de tog in mig på stationen. Jag befann mig vid tillfället bredvid mitt fordon, jag var alltså inte i bilen eller körde bilen när polisen omhändertog mig. Det jag undrar är, får jag köra bil och andra fordon nu efter de släppt mig? Jag erkände att jag tagit tabletterna och sa att jag bara tar xanor om någon av mina vänner erbjuder mig sådana tabletter och för att jag lider av kraftig ångest sedan 8 år, jag äter även Venlafaxin (SNRI). Subutex är inget jag tar heller, men det gav utslag på det och jag antar att det måste varit blandat i tabletten då tabletterna var från utlandet/handlat via nätet (inte av mig). Jag sa även att jag aldrig kör runt "hög" heller.

Jag fick tillbaka mitt körkort efter förhör och de sa "du får såklart inte hämta bilen nu, men kom tillbaka imorgon när du är nykter och hämta din bilnyckel så får du åka då". Polisen tog alltså bilnyckeln men lät mig gå och jag kommer få böter baserat på inkomst och kommer förmodligen då bli dömd för ringa narkotikabrott.

Så får jag köra bil/andra fordon nu även om det är spår av dessa droger i blodet men som inte är aktivt och inte gör mig berusad överhuvudtaget? Kan tilläggas att jag är yrkeschaufför och behöver verkligen mitt körkort.

Tack

HjälpMig

Kommentarer

Hej.

Vi kan läsa i din frågeställning att polisen sagt till dig att du kunde hämta din bilnyckel följande dag då du var nykter och köra därifrån. Om du har frågor gällande huruvida du får köra andra fordon får du vända dig till polisen eller Transportstyrelse vad gäller ditt körkort.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter