Kravet på soc vid anonym anmälan

Hej.

Jag och min familj har fått en falsk orosanmälan mot oss riktad främst mot mig som mamma. Det är en anonym anmälan men jag vet vem det är. Detta är en granne som inte gillar att mina barn för oväsen ute o har roligt samt inte håller med om vårt att uppfostra våra barn, som mår och utvecklas jättebra. Ett av våra barn har flera diagnoser som gör bla ljudnivån högre.

Men min fråga är egentligen gällande ert jobb som soc sek. Om ni får in en anmälan på tfn särskilt anonym då man inte kan följa upp med fler frågor senare, möste ni inte få så mycket och gärna specifik information av anmälaren?
Exv. I anmälan mot oss står där, på kyrkan har det varit våldsamt och gapigt. Inget mer om det men bör inte den som tar emot anmälan ställa följdfrågor där? Vem har varit våldsam, barnen? Mamma? På vilket sätt.
Känner oss överkörda att någon kan komma med massa falska anklagelser och sen ovanpå det att den som tagit emot anmälan verkar inte ha frågat något alls...

Mamma falskt anmäld
2020-05-10 06:22

Hej!
Det är en mycket tuff situation att ha blivit anmäld av en anonym person. Det är också svårt att hantera uppgifter som kommer in anonymt. Ju mer detaljerade uppgifter som lämnas ju mindre anonym kan personen vara.

Det innebär att socialtjänsten i sådana fall inte kan vara mer konkret i mötet med den anmälda familjen eftersom den anonyma anmälaren ofta väljer att uttala sig generellt.

Det kan finnas flera skäl att man vill vara anonym, man kan vara rädd för repressalier eller för att förlora en relation till någon i familjen. Naturligtvis kan det också vara osanna uppgifter.

Vår uppgift är ju att skydda och säkra barn. Med det syftet får vi försöka hantera anonyma anmälningar på bästa sätt. Vi vill ju på alla sätt få kännedom om de barn som far illa.

Vänligen

Soctanterna