Narcissistisk förälder

Hur bör man som förälder agera om ens barns andra förälder (mamman) har starka drag av narcissism?

Den andre föräldern gör allt för att försvåra samarbete, hittar fel på allt (det går inte att göra rätt, det som var fel igår är rätt idag), manipulerar, överdriver och ljuger för bland annat socialtjänsten men även för andra viktiga anhöriga i barnets liv. Om jag som förälder påtalar detta för socialtjänsten är jag rädd att det ska användas emot mig, att de kommer se det som att jag försöker måla upp henne som galen och att de inte ska förstå allvaret, det finns en rädsla att de ska tro att jag "hämnas" genom att "svartmåla" henne så som hon gör med mig hela tiden. Just nu får jag bara vända kappan efter vinden, konstant, och försöka göra henne nöjd och glad vilket inte är barnets bästa och heller inte möjligt då hon aldrig kan bli nöjd med mig. Det är en jättejobbig och svår situation, hur hanterar jag som förälder denna personlighetsstyp och hur kan jag få hjälp av socialtjänsten och få dem att förstå allvaret?

Majsan88

Kommentarer

Hej

Vi kan inte svara på individuella ärende utan mer generellt.

Konflikter mellan vårdnadshavare kring vårdnaden och rätten till umgänge med barn är bland det mest upprivande en förälder kan vara med om. Många gånger är det svårt för en förälder att avgöra hur mycket man ska våga och vilja ta strid för att inte riskera att barnet drabbas av föräldrarnas konflikt och kommer i kläm mellan dem.

Vi vill rekommendera dig att kontakta Familjerättsbyrån i den kommun som ni bor i. Familjerätten är experter på frågor som rör umgänge, vårdnad och avtal mellan föräldrar.

Familjerätten erbjuder något som kallas samarbetssamtal, som är till för att kunna skapa ett bra samarbete mellan föräldrar. För att denna insats ska vara aktuell krävs att båda föräldrar samtycker till det.

Hoppas vårt svar är till hjälp.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter