Påverkar mitt sommarjobb mina föräldrars inkomst?

Hej, jag är en tjej på 17 år som blir myndig 18- åring om en månad (april). Jag skulle jättegärna vilja jobba genom ung i sommar eller liknande jobb nu till sommaren och tjäna mina egna pengar. Mina föräldrar är i pension och lever på en del av socialbidrag. Min fråga till er är kommer mina föräldrars inkomst påverkas för att jag sommarjobbar och bor hemma? ifall det gör det kommer det påverkas ifall jag flyttar till min syster istället som har ett jobb och inte lever av socialen? kommer mina pengar bli dragna i sommar för att jag som myndig jobbar medans mina föräldrar bor en del av socialen eller finns det ett maxbelopp jag kan tjäna innan det påverkar deras inkomst? Jag ringde till socialtjänsten men de bad mig skriva till er. Tacksam för svar!

Ungdom

Kommentarer

Hej!

Vad bra att du vill hitta sommarjobb!

Det finns en gräns på hur mycket du som ungdom kan tjäna utan att det påverkar försörjningsstödet/socialbidraget. För hemmavarande barn och skolungdomar under 21 år får man ha inkomster upp till ett prisbasbelopp utan att det påverkar förälderns ansökan om försörjningsstöd. Prisbasbeloppet år 2019 var 46 500 kr.

Om du skulle tjäna mer än så på ett kalenderår så görs en individuell prövning om dessa inkomster ska räknas med. Mer information om vad lagen säger finner du i Socialtjänstlagens 4 kap 1a §.

Det är en god idé att dina föräldrar pratar med handläggaren för svar om vad som specifikt gäller för er.

Hoppas det löser sig

Vänligen

Soctanterna

Soctanter