Kan soc begära ut retroaktiv ersättning för mer än min försörjning?

Som frågan lyder så har soc begärt ut en ersättning för min försörjning under 14 månaders tid då jag efter en överklagan till Förvaltningsrätten fått mitt beslut ändrat om Aktivitetsersättning och därmed blivit beviljad detta för dessa 14 månader som jag då fått Försörjningsstöd.

Problemet jag har nu är att dom har begärt ut cirka 186 000 kr vilket jag tyckte lät mycket så delade upp det på 14 månader och fick då att jag ska ha fått ca 13 200 kr i månaden då vilket jag inte alls har fått. Min hyra låg under denna perioden på 5056 kr, min el max 500 kr, bredbandet max 550 kr och hemförsäkringen betalades inte månadsvis men om jag räknar på den så max 83 kr i månaden. Drar jag då sen bort försörjningsstödets norm på cirka 4000 kr så visar det att jag då ska ha fått cirka 3000 kr mer i månaden vilket är helt absurt.

Ringde till deras chef som kollade upp en av månaderna och då stod det att jag fått 9000 kr något den månaden han kollade upp. När dom har gjort beräkningen har dom alltså då även tagit med saker jag har fått i övrigt bistånd. Får dom verkligen göra det? Min aktivitetsersättning är ju något som ska gå till min försörjning, då kan väl soc inte begära ersättning för saker som dom har beviljat utöver min försörjning? T.ex en resa till min pappa som bor långt bort osv?

Fundersam ung tjej Övik

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att det kan vara svårt att få klarhet i, och att det väcker frågor. Vi har vänt oss till de personer som arbetar med ekonomiskt bistånd för att själv få klarhet i vad som gäller.

Vi ska försöka bena ut dina frågor för att ge ett så gott svar som möjligt.
Det första du behöver göra är att få klarhet i hur besluten är skrivna, dvs om de upprättade med återkrav eller inte. Om de är upprättade med återkrav är det fullt möjligt att kräva tillbaka pengarna för besluten.

Om besluten är beviljade utan återkrav kan de inte återkallas. Socialtjänsten har inte någon rätt att kräva tillbaka pengar vid ett gynnande beslut om det inte rör sig om bidragsbrott eller återkrav generellt.

Det troligaste utifrån ditt brev är att socialtjänsten har gjort beräkning framåt, och meddelat dig om att du kommer att vara självförsörjande under ett antal månader framåt i tiden.

För att besvara din nästa fråga angående om socialtjänsten kan kräva tillbaka pengar beviljat utöver din försörjning så är svaret att ja om villkor finns i beslutet om att det finns ett återkrav.

Vi råder dig att åter vända dig till din socialsekreterare för att du ska få all information korrekt gällande beslut då vi inte kan ge svar i individärenden.

Vi hoppas att vi kunnat besvara dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter