Rädda svärmor

Hej.
Svärmor är i riskgrupp, äldre med diabetes och artros. Hennes man är äldre och är alkolist med viss demens. Vi har bestämt att göra deras inköp i dessa tider, för att minimera att de smittas. Nu går mannen ändå och handlar varje dag. Vi är väldigt oroade för hennes hälsa men kan inte hindra att han går och handlar. Vad kan man göra? Hon vill själv inte bo kvar.

Marre

Kommentarer

Hej!

Det är bekymmersamt för våra äldre, och särskilt de som dessutom har andra sjukdomar i dessa tider när Covid –19 sprids.

Ni verkar ha tänkt till för att försöka minska att din svärmor och hennes man inte ska behöva utsättas mer än nödvändigt och erbjudit dem att göra deras inköp. Trots detta så väljer din svärmors man att ändå dagligen gå och handla. Ni undrar nu och ni kan göra något för din svärmor som du beskriver inte själv vill bo kvar.

Din svärmor och hennes man är vuxna människor som själv har att bestämma över sin situation. Om de inte längre vill bo ihop, så kan de så klart leta lägenheter på var sitt håll, men i det akuta är kanske det inte någon lösning.

Att din svärmor tillhör en riskgrupp är nog inte tillräcklig grund för att få tillgång till plats på äldreboende i kommunens regi. Om din svärmor önskar kan ni kontakta hälsa, vård och omsorg i hennes kommun och fråga om det kan finnas någon form av tillfälligt boende, typ trygghetshotell, som hon kan boka in sig på. En annan lösning är att kontakta seniorboende för att se om det finns en ledig lägenhet för svärmor, eller om det finns någon släkt eller vän som har plats över för svärmor, och som inte heller vistas ute i samhället så mycket.

Vi hoppas att ni finner en lösning som gör er trygga och lugna i att svärmor har det bra och inte utsätts för någon större smittorisk.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter