Student som vill flytta ihop med sin partner som lever på soc.

Hej!

Jag och min partner har ett litet dilemma och hoppas ni kan ge oss lite vägledning.

Jag studerat i ett program på högskola och lever på CSN bidrag samt tilläggaslån då jag jobbade mycket innan studierna och kunde ta just detta. Har en hyra på 7500, vilket är saftigt och därför jag tog tilläggaslån.

Nu till problematiken, har träffat en tjej som bor på en annan ort än mig och vi har planerat att flytta ihop till mig, om tre månader.
Vet att min flickvän har gått på arbetsträning i några månader, eftersom hon gick in i väggen på grund av att hon jobbade och slet för hårt.

Hon har idag varit i möte där de bestämde att hon inte skulle vara inskriven på arbetsförmedlingen och måste söka soc bidrag. Detta förstör alla hennes planer och gör inget bätte för henne då hon mår relativt bra eller mycket bätte när vi umgås.

Nu till frågan, Jag är som sagt student och lever på bidrag och lån. Men hur ska vi gå till väga då jag blir försörjningskylldig eftersom vi blir sambos men samtidigt har jag ingen inkomst då jag studerar och har 1,5 år kvar i studierna.

Hur ligger det till i denna situationen och hur ska vi göra? Och vad kan vi göra?

Mvh Paul

Paul

Kommentarer

Hej!
Så klokt av er att ta reda på vad som gäller i förväg. Vi kan bara ge svar generellt och vi rekommenderar alltid att kolla av med den socialtjänst där ni bor i vad som gäller där.

Generellt sätt är det så att vid en flytt mellan kommuner ska den kommun en flyttar ifrån betala flyttkostnader och en månadshyra för nya boendet samt uppehälle. Sedan ska ärendet överflyttas till nya kommunen i god tid. Det ska också finnas en planering mot självförsörjande som den nya kommunen ska godta.

När det gäller försörjningsplikten så är det vanligtvis undantaget när du uppbär lån och bidrag från CSN. Det betyder att hushållets kostnader delas i två och ni ansvarar för varsin del av det gemensamma. När du sedan arbetar under sommaren och får lön då inträder försörjningsplikten igen.
Hoppas ni fått lite fler svar som kan var till hjälp för er.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter