Soc och flytt hem

Hej!

Jag studerar just nu tekniskt basår och kommer inte att klara av det när läsåret är slut.

Jag har flyttat tillbaka till föräldrarna, men under det absoluta villkoret att jag betalar hyra och maten själv. (Vi har haft mycket problem tidigare och har blivit utsparkat). Just nu är det inga problem då jag får CSN, men jag kommer kanske bli av med det efter sommaren, göra prövningar på komvux för att få tillbaka rätten till CSN och försöka hitta jobb.

Jag är orolig över att om jag inte klarar att få tillräckligt med timmar att betala för mig själv att farsan kommer slänga ut mig igen. Har jag rätt till soc i det här fallet? Att typ få inkomsten kompletterad så att jag åtminstånde har råd med mat och hyra så att jag inte blir utslängd?

Elin

Kommentarer

Hej!
Just nu studerar du och har inkomst via CSN men du oroar dig för att du inte ska vara berättigad till det efter sommaren och har frågor kring om du skulle kunna vara berättigad till försörjningsstöd. Det är klokt av dig att ta reda på så mycket som möjligt i god tid.

Försörjningsstöd är samhällets yttersta ansvar och något som du kan bli beviljad när alla andra möjligheter till inkomst är uträknade. Det betyder att du i god tid ska planera och göra vad du kan för att förebygga att du hamnar utan inkomst. Detta betyder att du aktivt måste söka arbete och kanske spara av din inkomst som du får från extrajobb eller liknade.

Det är inte möjligt att studera på högskola med försörjningsstöd.
Alla ansökningar om försörjningsstöd prövas individuellt och om du blir berättigad eller inte går inte att på förhand förutsäga.

Hoppas att det löser sig för dig och att du kan få ett sommarjobb eller extrajobb som gör att du kan spara ihop en buffert inför hösten.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter