Kan man söka om försörjningsstöd i förväg?

Hej, jag har A-kassa och får ut 10700kr/månad. Har en 19-årig dotter hemma som gått klart gymnasiet och hon jobbar ca.10 timmar/vecka. Om jag inte hittat jobb innan 15/11 kommer jag att skrivas in i Jobb-och Utvecklingsgarantin och min A-kassa upphör då. Min första utbetalning av Aktivitetsstöd från F-kassan, blir för 14 dagar (från 15/11 tom. 30/11) vilket jag får sist i december. Då Aktivitetsstödet utbetalas retroaktivt, betyder det att jag kommer att få in halv A-kassa i november och halvt Aktivitetsstöd i december, jag står alltså utan inkomst en månad. Min fråga är nu om jag har rätt att söka försörjningsstöd för den månaden? Isf. hur gör man det? Jag är väldigt orolig för hur jag ska klara av att betala räkningarna för nov. och dec. och matkostnad. Tacksam för svar, med vänlig hälsning Tina

Ekonomisk ångest

Kommentarer

Hej

Du är orolig för hur ekonomin ska gå ihop när du avslutar A-kassan och får aktivitetsstöd istället.

Alla har rätt att ansöka om försörjningsstöd och få sin sak prövad. Ta kontakt med ekonomimottaget på socialtjänsten och boka en tid för att göra en ansökan samt berätta om din situation. Handläggaren gör då en utredning gällande din ekonomiska situation. Om du får ett avslag kan du överklaga beslutet.

Även din dotter kan ansöka om försörjningsstöd då din försörjningsplikt har upphört i och med att din dotter har avslutat sina gymnasiestudier om hennes lön ligger under normen för skälig levnadsnivå.

Hoppas svaret varit till hjälp för dig

Vänligen

Soctanterna

Soctanter