Psykiskt sjuk

En granne till oss är svårt psykiskt sjuk. Förmodligen sch izofren, då hans olika personligheter talar med varann. Han oljar in alla saker med motorolja runt omkring honom. Han talar och skriker till de olika personerna inom honom. Han springer naken, onanerar medan han står och tittar in genom folks fönster. Han skriver kärleksbrev till olika tjejer. Han puttar och muckar gräl med folk. Han hatar katter och har låst in grannes katt i garderoben i tre dygn. Han repar bilar på parkeringen. Han har klämt en katt så.dennes svans var tvungen att amputeras. Osv, osv. Listan kan göras lång. Barnen i samma trappuppgång törs inte gå hem efter skolan med rädsla för att stöta ihop med honom. Han är anmäld till Säterbostäder många, många gånger men de säger bara att det inte är deras ansvar! Så vems ansvar är det då??? Socialtjänsten i Säter säger att dom inte kan göra något. Han behöver ju vård då ingen släktning vill ta ansvar eller.inte bryr sej längre! Vart ska vi vända oss och hur skall vi agera???

Katarina

Kommentarer

Hej!

Utifrån den beskrivning som du ger är detta inte ett ärende för socialtjänsten.
När mannen beter sig på det sätt som du beskriver så ska den som utsätts ringa polisen. Att vara naken, onanera och titta in i folks fönster, kidnappa katter, repa bilar och allt det andra som du beskriver är ju lagbrott och därmed en polisiär fråga.

Det stämmer att socialtjänsten inte har ansvar för en vuxen myndig person som utsätter andra för brott. Det är polisens uppgift att utreda.

Socialtjänsten kan erbjuda mannen stöd men om han inte vill ha det finns det inget tvång som kan tvinga honom att ta emot hjälp gällande sin psykiska ohälsa.

Psykiatrin och mannens behandlande läkare kan däremot vårda mannen med tvång om hans beteende är så pass utåtagerande att han utgör en fara för sig själv eller andra.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter