Orosanmälan på barn till missbrukande föräldrar

Hej!
Jag bor granne med ett missbrukande par som för mindre än ett år sedan fick ett barn tillsammans. Missbruket verkar inte ha gått ned då man ser dem båda påverkade, även när de går med barnvagnen. Olika typer kommer och går till deras lägenhet under alla tider på dygnet, det luktar konstig rök och är högljutt. Man hör mannen skrika aggressivt genom väggarna ofta, kvinnan och barnet gråter. Det hörs inte sällan i samband med det hårda dunsar. Detta i en mer utförlig anmälan skickade jag till soc, anonymt då jag som många andra av oss grannar känner uppriktig rädsla för detta våldsutstrålande par.
På grund av sekretess kan inte soc ge mig information om huruvida det har blivit ett ärende av detta eller vad som nu sker, vilket jag har förståelse för. Jag undrar nu till er, vad tror ni kommer hända? Kommer barnet att omhändertas? Jag har stark oro och ängslan och vill gärna få lite insikt i hur det kan gå.

Med Vänliga Hälsningar
En orolig granne

En orolig granne
2019-05-20 16:37

Hej! 
 
Att se någon i ens närhet, exempelvis en granne, som far illa skapar förstås stor oro. Är det dessutom ett barn som är litet och är i stort behov av trygghet och omvårdnad, skapar det givetvis större oro. Blir man orolig för hur barn har det och misstänker att de kan fara illa är det bra om man som du vänder sig till socialtjänsten med en orosanmälan. Vi brukar uppmana allmänheten att anmäla om man får misstankar eller kännedom om att ett barn riskerar att fara illa. Att vi människor bryr oss om varandra är en av grundbultarna i vårt samhälle och för det lilla barnet kan det göra stor skillnad både idag men också i framtiden att veta att någon såg, kände oro och agerade.  
 
Den situationen som du beskriver är väldigt allvarlig. Små barn är extra utsatta och är i stort behov av trygghet och omvårdnad och om en förälder är påverkad kan detta innebära en direkt fara för ett litet barn. Du skriver att du har anmält din oro för grannbarnet och att flera frågor har uppkommit om hur det kan tänkas se ut för barnet i framtiden. Vi kommer inte kunna ge några direkta svar för hur det kan tänkas komma se ut för just det här barnet i fråga, men kommer förklara hur socialtjänsten jobbar när en orosanmälan avseendet ett barn inkommit.  
 
När en orosanmälan inkommer till socialtjänsten görs en förhandsbedömning. En förhandsbedömning innebär att socialtjänsten har 14 dagar på sig att bedöma om uppgifterna är så pass allvarliga att en utredning ska inledas, vilket regleras i 11 kapitlet socialtjänstlagen. Vid en förhandsbedömning kan socialtjänsten ta kontakt med de som anmälan avser eller anmälaren för ytterligare information. 
 
Om socialtjänsten väljer att inleda en utredning ska denna färdigställas skyndsamt, inom fyra månader. Socialtjänsten kan besluta att förlänga utredningstiden om så krävs, detta regleras också i 11 kapitlet socialtjänstlagen. Ibland behöver socialtjänsten prata med föräldrar och barn, ibland är anmälan tillräcklig för att besluta om man ska öppna utredning eller inte. 
 
 
Socialtjänsten får informera den som har gjort en orosanmälan om utredning inletts, inte inletts eller redan pågår om det med hänsyn till omständigheterna inte bedöms olämpligt. Detta regleras i 14 kapitlet socialtjänstlagen. Som anonym anmälaren kan man dock inte få den återkopplingen, eftersom man just är anonym.  
 
Vi hoppas att du genom vårt svar har fått svar på dina frågor och att vi har kunnat lätta din oro.  
 
Vänligen 
 
Soctanterna