Obligatoriska möten med socialtjänsten

Hej. Jag undrar varför man ska träffa sin ssk en gång i månaden i samband med att man ska lämna in sin ansökan om fortsatt ekonomiskt bistånd.

Har hen rätt att avslå ansökan om man vägrar,? det är inte så speciellt motiverande att sitta och se ut som en hund, bara för de små kronor man är berättigad för, men ändå nödvändiga pengar för att det ska kunna gå mot månaden därefter.

Har hen rätt att upprätta en handlingsplan utan att ha meddelat brukaren och fått hens medgivande samt klargjort innehållet i handlingsplanen?

Det ska tydligen vara som så att det ska finnas i min handlingsplan som jag inte har godkänt att vi ska ses en gång i månaden.

Dessa tre frågor är aktuella just nu, och det är inte lönt att lämna in klagomål eller påtala till chefen. Det hela känns som en häxjakt, sjuka ska jobba, medan de friska som söker och har rätt utbildning inte får jobb.

Vad jag vet så ska man vara inskriven på AF, delta och söka arbeten aktivt och stå till arbetsmarknadens förfogande för att kunna ha rätt till försörjningstöd, jag söker jobb, har ni jobb inom socialförvaltningen?

Undrar
2019-05-17 06:21

Hej! 
 
Att vara i beroendeställning gentemot någon gör lätt att man känner sig i underläge. Som vi förstår det upplever du att du kommer till mötet och får “ta emot” det som sägs av handläggaren, för att du ska få biståndet. 
 
Hur det ska se ut vid ansökan av försörjningsstöd kan se olika ut i olika kommuner. Vissa kommuner har som krav att man personligen kommer och gör sin ansökan där man går igenom vad man har gjort för att på sikt bli självförsörjande, eventuellt deltar i aktiviteter som ska öka chansen till anställning, arbetsprövningar med mera. Vissa kanske ska komma en gång i månaden, andra varannan vecka, beroende på vad som är överenskommet.  
 
Andra kommuner har en annan handläggningsrutin där personliga besök sker med längre mellanrum, och där en skriftlig ansökan ska lämnas in varje månad.  
 
Om din hemkommun har som rutin med personliga besök vid ansökan, så får du kanske diskutera med handläggaren i hur det känns och förhöra dig om det finns ett sätt att förändra detta för din självkänslas skull. Om inte det går så tänker vi att du kanske kan få ut något av mötet, att du tar upp sådant som blir viktigt för dig i till exempel insatserna i anställningsintervjuerna, vad du kan göra för att öka dina chanser till arbete, om det finns något som socialtjänsten kan bidra med och så vidare.  
 
Vi hoppas att du, förutom biståndet du är beroende av för att klara det primära, även kan få ut något av mötet med handläggaren som gör att du kommer till självförsörjningen så snabbt som möjligt. 
 
Vänligen  
 
Soctanterna