Har vi underhållsskyldighet?

Hej. Vår son är mycket intelligent men har diagnoserna Aspergers syndrom (AST) och ADD och har därför fått gå ett extra år på gymnasiet med aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Under detta år har han haft egen inkomst och därmed betalat för sig. Men vi talade om för honom att vi ville att han skulle flytta när gymnasiet var färdigt till sommaren. Nu visar det sig att han "inte kommer att hinna med två kurser" (bland annat ska en lärare ha glömt bort att han inte var färdig med en kurs!!! Påstår han) och att vi därför är underhållsskyldiga tills han klarat av dem antingen på Komvux eller på Folkhögskola. Vi misstänker att han medvetet valt att inte hinna med kurserna för att slippa flytta hemifrån och därmed slippa betala för sig.

Vi tillhör fattigsverige och har 3 barn (flickor) till. 8, 17 och 17 år. Jag har just beviljats sjukersättning (13303 kr/mån) och min fru får vårdbidrag (3900 kr/ mån) för våra andra 3 bran med diagnoser. Dessutom får vi bostadsbidrag och barnbidrag. Så det är inte fett inte.

Är vi verkligen underhållsskyldiga i detta fall?

Fundersam pappa
2019-04-11 11:52

Hej

Det är inte helt enkelt att förstå vad som gäller i denna fråga men bestämmelserna regleras i föräldrabalken.

Bestämmelser om underhållsskyldighet finns i föräldrabalken. I 7 kap. 1 § stadgas att föräldrars underhållsskyldighet som huvudregel upphör då barnet fyllt 18 år. Om barnet går i skola fortlöper underhållsskyldigheten tills barnet gått ut skolan eller fyllt 21 år. Till skolgång som ger underhållsskyldighet räknas grundskoleutbildning, gymnasieutbildning och annan jämförlig grundutbildning. Kurser på Komvux för att erhålla gymnasieexamen är således underhållsgrundande. Det finns i föräldrabalken inget krav på att studierna ska bedrivas på heltid.

Högsta domstolen konstaterade i NJA 1990 s. 49 att med grundutbildning räknas bl.a. kompletterande studier på Komvux, men även fall där barnet väljer att läsa ytterligare utbildning på gymnasienivå trots att barnet tidigare redan fullgjort en gymnasieutbildning. Detta innebär att du enligt 7 kap 1 § 2 st. föräldrabalken är underhållsskyldig under den tid din son genomgår utbildningen på folkhögskolan, dock längst intill dess han fyller 21 år.

Vänligen

Soctanterna