Försörjning 18 år

min dotter är 18 år och nu avskriven från sin familjehemsplasering. hon bor kvar i familjehemmet men kan inte bo där längre. jag kan och vill inte försörja henne då jag ej har möjlighet. nu säger socialen att hon ska hoppa av skolan för att få försörjning. vart kan vi vända oss? vilken skyldighet har kommunen och vilka skyldigheter har vårdnadshavaren

orolig mamma
2019-01-22 10:22

Hej!

Vi förstår det som om att din dotter ska avsluta sin placering i familjehemmet. Vi antar då att hon varit placerad i familjehemmet med stöd av socialtjänstlagen, alltså att placeringen varit frivillig och att det funnits samtycke till insatsen.

Generellt är det så att vårdnadshavare har försörjningsplikt för sina barn till dessa att det är 18 år eller till dessa att de gått ut gymnasiet, dock längst till att den unge fyllt 21 år. I försörjningsplikten ingår att tillse att ungdomens grundläggande behov är tillgodosedda. Till de grundläggande behoven hör till exempel boende, mat och adekvata kläder.

När ett barn är placerat i familjehem har barnets föräldrar en skyldighet att efter förmåga bidra till kommunens kostnader för den vård som en familjehemsplacering innebär. Om barnet flyttar hem igen återgår hela försörjningsansvaret till föräldrarna. Om insatserna genom socialtjänsten helt avslutas är det föräldrarna som har ansvar för barnet/den unge. Som förälder kan man ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten för att försörja sig och sitt barn om ens egna inkomster inte täcker behovet.

Generellt anses en fullföljd gymnasieutbildning vara mycket viktig för möjligheten att etablera sig i samhället. Vi råder dig att prata med ditt barns handläggare på socialtjänsten för att bedöma vilka möjligheter du och din dotter har till att få hjälp och stöd.

Din dotter har rätt att ansöka om bistånd genom socialtjänsten även om hon vill fullfölja gymnasiet men av någon anledning inte kan bo med dig och inte kan få sina behov tillgodosedda av dig.

Vi hoppas det löser sig för er.

Vänligen

Soctanterna