Förfalskade dokument?

Har fundering kring en såkallad "frivillig" SoL-placering under en barnavårdsutredning gällande ett barns hemförhållanden. Först och främst fick vi inte veta i förväg när barnet placerades i ett familjehem långt bort från oss, några dagar efter flytten fick vi den informationen och vi hade aldrig möjligheten att ta ställning denna flytt då barnet först befann sig i samma stad som oss. Är det lagenligt? Finns det någon lag mot att vi föräldrar aldrig fått ta del av material under utredningens gång? Vi fick först i utredningen se saker som ex förskolan sagt (som vi dessutom hade kunnat visa ej stämmer med telefonlistor etc) och vi har sagt flera gånger under utredningen att vi vill ha information, vi har aldrig ens förstått varför utredning startats för anmälan har vi ej heller fått se! Utredningen står avslutad exakt 5 månader efter start men den skickades till oss först ett år efter den startades, detta efter många samtal om att det fick vara nog! Vid noggrann läsning har vi också hittat uppgifter som förts in i utredningen EFTER att den enligt datum avslutats, får det gå till så? Det var vinter både när den började och avslutades men det står saker som skedde under sommaren samt uppgifter som ex byte av förskola etc som skedde minst 2 månader efter utredningens slut. De har fått information från HVB-hem där vi bodde med vårt barn på slutet och det känns fel att de använt saker mot oss efter att utredningen avslutats. Har de gjort något brottsligt, räknas det som förfalskade dokument?

Liten mot stor myndighet
2019-01-20 04:03

Hej
Vi kan inte svara på individuella ärende utan ger ett generellt svar till dig.

När en utredning enligt socialtjänstlagen 11 kap 1 § ska inledas gäller följande.
Vårdnadshavare och barnet får veta anledningen till utredningen, t ex varifrån anmälan kommit och vad som står i den.
Gemensamt görs en planering över vilka socialtjänsten behöver prata med. Familjen får komma med förslag på personer som de tycker kan ge information. Det kan vara BVC, daghem, fritidshem, skola, släkt eller vänner.

Utredningen ska ge en bild av hur barnet har det. Oftast behöver socialtjänsten träffa familjen flera gånger. Socialsekreteraren pratar med både barnet och föräldrarna.

När alla samtal är gjorda skrivs de ihop till ett dokument, utredningen. Socialsekreterare går igenom utredningen tillsammans med vårdnadshavare och talar om vad som kommit fram, det kallas kommunicering. Socialsekreteraren talar också om sin bedömning av om det finns behov av stöd eller skydd.

Utredningen ska vara slutförd inom fyra månader. Om det finns särskilda skäl kan utredningen förlängas en viss tid.

Utredningen avslutas med en bedömning, att inget stöd behövs eller att barnet eller familjen behöver stöd. Tillsammans med vårdnadshavare kommer man då överens om hur stödet ska se ut.

Händelser eller information som kommer till socialtjänstens kännedom kan ej läggas till i en redan avslutad utredning. Däremot ska det framgå hur barnet har det i nutid, vid till exempel övervägande om fortsatt placering av barn.

När det gäller en placering enligt SoL är det på frivillig basis. Vårdnadshavarna skall då veta och vara med på var barnet ska placeras. Ibland kan det vara så att vårdnadshavarna av olika anledningar inte går att få tag i vilket kan göra det svårt med kommunikationen.

Om du anser att socialtjänsten tagit del av information i onödan eller i övrigt handlagt ärendet felaktigt för ditt barns skydd, kan du framföra detta till handläggarens chef eller kontakta IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, som är den myndighet som tar emot synpunkter och klagomål på Socialtjänsten.

Vänligen

Soctanterna