Får soc göra så?

För snart en månad sen inkom en orosanmälan på min dotter, anmälan gjordes av en pappa till dotterns kompis. Hon har uttryckt att hon sett min man (ej dotterns pappa) puttat mig så jag ramlade. Hon uttryckte även att hon hört oss bråka vid upprepade tillfällen och ropat aj. Vårt förhållande har varit turbulent en kort tid pga av stress med husförsäljning och flytt. Handläggarna hämtade min dotter från skolan och ringde mig för att komma dit. De var otrevliga i bemötandet och uttryckte att jag var kall i mitt framträdande och ifrågasatte huruvida jag satte mitt barn i första hand. Dottern fick resa med släkting 50 mil bort då de ansåg att hon ej skulle vara i hemmet. Jag är med min dotter nu och vi bor för närvarande hos släktingar i väntan på att få hjälp med bostad då de ej anser att vi ska bo i samma stad som min man. Dottern har börjat på ny skola och jag pendlar fem mil enkel resa till den ort hon börjat skola och vi ska få hjälp med bostad på. Enda sättet för mig att få behålla min dotter var om jag separerar från min man vilket jag sa att jag ska göra då jag ej vill förlora min dotter. Jag och min man skulle vilja rädda vårt äktenskap men då dottern ej vill bo med honom och soc har sagt att dotterns ord är det som styr undrar jag om de har rätt att splittra en familj eller om de är skyldiga att erbjuda stöd. De har inte ens pratat med min man. Dottern och min man har haft en bra relation och hon säjer att hon tycker om honom men inte sen hon hört oss bråka. Finns det något stöd som soc borde erbjudit? Har de agerat rätt?

Orolig mamma
2018-12-08 12:09

Hej!
VI förstår av din fråga att er situation som familj har förändrats mycket under kort tid och att du har frågor kring om det kunde vara på något annat sätt.
Vi kan endast uttrycka oss generellt kring hur socialtjänsten brukar fungera och resonera.

Du beskriver att det inkommit en anmälan om våld i hemmet då någon har sett dig blivit puttad av din man så att du har ramlat. Socialtjänsten har en skyldighet att alltid inleda utredning när ett barn bevittnat våld i hemmet. Att puttas så att någon ramlar räknas som våld. Det kan även verbala kränkningar göra. Utredning inleds för att forskning har visat att det kan vara mycket skadligt för ett barn att bevittna våld mot eller av sina vårdnadshavare.

Genom utredningen ska det säkerställas att barnet inte behöver uppleva mer våld. Detta kan antingen vara genom att tillsätta insatser så att vårdnadshavarna kan hitta andra sätt att lösa sina konflikter på så att det inte leder till våld och kränkningar eller att man försöker förebygga att den situation där våldet uppstår, till exempel genom att uppmuntra en separation mellan de vuxna.

Som vi förstår det så är inte din man vårdnadshavare till barnet. Det är troligtvis anledningen till att socialtjänsten inte har pratat med honom.

Socialtjänsten har som uppdrag att se till att barn skyddas, men de har inget mandat till att tvinga vuxna att separera. Om det är så att de vuxna väljer att fortsätta att bo tillsammans och våldet fortsätter så kan det i längden vara en grund för ett omhändertagande enligt LVU, Lag om vård av unga i vissa fall, då det kan innebära att vårdnadshavaren väljer att leva i en miljö som är skadlig för barnet genom att det förekommer våld. Detta är dock en sista utväg som ska användas med försiktighet.

Vi hoppas att vårt svar har varit ett stöd för dig!

Vänligen
Soctanterna